Stanogradnja u BiH ne posustaje

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2023. u 22:00
Velika potražnja za stanovima i u BiH/H. Jelavić/PIXSELL

Rekordan broj stanova u izgradnji ukazuje na nastavak inflacijskog ciklusa, ali ukazuje i na usporavanje izgradnje dijela stanova zbog poskupljenja građevinskog materijala.

Stanogradnja u Bosni i Hercegovini ne jenjava unatoč nepovoljnom okruženju uzrokovanom inflacijom, javlja Indikator.ba. U 2022. godini u Bosni i Hercegovini izgrađeno je 2.889 novih stanova, što je za 9,9 posto više u odnosu na 2021. godinu, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Broj dovršenih stanova gotovo je isti kao u pretpandemijskoj 2019. godini, kada je izgrađeno 2908 stanova. Istodobno, broj nedovršenih stanova na najvišoj je razini u posljednjih pet godina.

Ukupno je na kraju četvrtog tromjesečja 2022. bilo 4.723 nedovršena stana, što predstavlja povećanje od 10,4% u odnosu na 2021. godinu.

Rekordan broj stanova u izgradnji ukazuje na nastavak inflacijskog ciklusa, ali ukazuje i na usporavanje izgradnje dijela stanova zbog poskupljenja građevinskog materijala. Tržište je očito gladno novih stanova, unatoč tome što su zbog inflacije cijene stanova znatno porasle.

Prosječna cijena prodanih novih stanova u BiH u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 2.419 KM po metru kvadratnom, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na prosječnu cijenu prodanih novih stanova u 2021. godini to je više za 32,3 posto, au odnosu na četvrti kvartal 2021. godine više je za 27 posto.

Ovakvi trendovi logični su ima li se na umu visoka potražnja za stanovima. Cijene nekretnina u svijetu posljednjih mjeseci počinju značajnije padati, ali u BiH, posebno u Sarajevu, još uvijek ništa od toga, a potražnja je najveća na Grbavici, Hrasnom, Alipašinom Polju, kao i Dobrinji.

Komentirajte prvi

New Report

Close