Stalo odsumporavanje u TE Ugljevik jer postrojenje nema uporabnu dozvolu

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2020. u 22:00
Na svečanoj primopredaji nitko nije spominjao da postrojenje nema uporabnu dozvolu/PD

Mitsubishi Power predao je 28. listopada postrojenje najvećem državnom proizvođaču električne energije u RS.

Nepuna dva mjeseca nakon što je svečano pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje (ODG) dimnih plinova u termoelektrani u Ugljeviku, njegov rad je obustavljen jer se pokazalo da nema uporabnu dozvolu, doznaje portal Capital.ba.

Ulaganje vrijedno 85 milijuna eura, koje je trebalo smanjiti onečišćenje, od samog početka prate brojni problemi koji se sada nastavljaju.

Iz Rudnika i termoeletrane (RiTE) Ugljevik kažu da je 28. listopada postrojenje predano od strane japanskog konzorcija Mitsubishi Power, ali potvrđuju da nema potrebnu dozvolu za rad.

“Za stalni rad ODG-a nužna je uporabna dozvola za što je počela procedura u resornom ministarstvu. Nakon dobivanja dozvole ODG postrojenje će raditi cijelo vrijeme, zajedno s termoelektranom. Procjenjuje se da će se ta procedura završiti u prvom tromjesečju 2021. godine”, poručuju iz RiTE Ugljevik.

Inače, tog 28. listopada na svečanoj primopredaji koja je obavljena dva tjedna prije lokalnih izbora u BiH, nitko iz Uprave nije spominjao da to izuzetno skupo postrojenje nema uporabnu dozvolu.

Direktor Čedomir Stojanović govorio je o najvećoj investiciji od osnivanja kompanije, dok se Milutin Tasovac, izvršni direktor Ugljevika za proizvodnju električne energije, hvalio kako je riječ o najčišćoj termoelektrani u regiji.

Prihodi porasli za 8,6 mil. eura

Upravo zbog tog postrojenja RiTE Ugljevik odobrena je 15 posto veća cijena električne energije, budući da su godišnji troškovi njegovog održavanja oko 15 milijuna maraka (oko 7,6 mil. eura).

Regulatorno povjerenstvo za energetiku (RERS) Republike Srpske kroz tarifni postupak odobrilo je najvećem državnom proizvođaču električne energije novu cijenu od 0,0869 KM po proizvedenom kilovasatu, što je za oko jedan fening više u odnosu na staru cijenu od 0,0736 KM.

Kada se nova cijena pomnoži s godišnjom proizvodnjom, RiTE će ostvarivati prihode od 141,8 milijuna maraka, što je za oko 17 milijuna KM (oko 8,6 mil. eura) više nego ranije, pokazale su prve procjene.

Inače, zahtjev Ugljevika nije u potpunosti ispunjen budući da su tražili da se prosječna cijena na pragu elektrane po kilovatsatu poveća za 1,78 feninga, na 0,0914 KM. Svoje zahtjeve temeljili su na tome da je pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje dimnih plinova.

Česi nisu riješili problem

Nakon što je početkom ove godine ODG pušten u probni rad pojavili su se brojni problemi i propusti zbog kojih je bio ugrožen normalan rad postrojenja za odsumporavanje.

Kako je ranije pisao portal Capital, na elektrani su se pokvarili elektrofilteri bez kojih ODG postrojenje nije moglo pravilno raditi i opravdati veliko ulaganje. Riječ je o filterima u čiji je remont prije nekoliko godina prilično uloženo. Naime, kompanija iz Češke svoj rad je naplatila 20 milijuna maraka, a prema neslužbenim procjenama nije ponudila adekvatno rješenje problema.

Naime, da bi postrojenje uspješno radilo koncentracija čvrstih čestica na njegovom ulazu ne bi trebala biti veća od 50 miligrama po prostornom metru, a ona je u pojedinim danima siječnja bila i do 180 miligrama.

Zbog velikih vrijednosti došlo je i do akcidenta, a zbog utjecaja na trošenje opreme RiTE Ugljevik je u siječnju 2020. morao ugasiti postrojenje za odsumporavanje.

Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik, nakon što je dobila tu analizu, pozvala je na odgovornost vodstvo kompanije. “Pitamo se imate li imalo odgovornosti jer se igrate s milijunskim ulaganjima.

Morat će te nam dati odgovore na sve dvojbe iz izvješća. Tražimo odgovornost za očite propuste”, navodi se u sindikalnom zahtjevu. Međutim, i nakon toga odgovornima u Ugljeviku ništa se nije dogodilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close