Moraju otpustiti 137 od 830 radnika, koristit će ‘meku metodu’

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2020. u 13:42
Foto: Getty Images

Za sve koji napuste tvrtku Staklara će organizirati radionice u kojima će im pomoći motivacijskim i individualnim savjetovanjima.

Staklara Rogaška krajem prošlog tjedna počela je dijeliti prve otkaze ugovora o radu. Iako su prvotno najavili da će biti otpušteno do 200 radnika, uspjeli su smanjiti taj broj na 137.
Tako će 53 radnika otpustiti tzv. mekom metodom, priopćila je Staklara Rogaška, objašnjavajući da su otpuštanja posljedica restrukturiranja.

Ne diraju puhače stakla
Prema agenciji STA, radnici će otkaze dobiti u dvije faze. Već je otpušten 81 radnik, a u rujnu će otkaze dobiti njih još 56. Za sve one koji napuste tvrtku Staklara će organizirati radionice u kojima će im tvrtka Invel pomoći motivacijskim i individualnim savjetovanjima.
Prema tvrdnjama iz kompanije, jedna od mjera za ublažavanje negativnih posljedica programa restrukturiranja najavljenog prošlog prosinca je provedba internog natječaja za nova radna mjesta stvorena kao rezultat restrukturiranja.
U Staklari su još jednom istaknuli da ne smanjuju broj puhača i brusača stakla jer su to neki od najvažnijih poslova u staklarama. Osim toga, oni još uvijek podržavaju program izobrazbe i nude stipendije za ta dva područja.
Početkom godine Staklara je najavila smanjenje broja zaposlenih za 200, te pripremu popisa viška radnika do travnja.
Zbog epidemije novog koronavirusa, priprema tog popisa je kasnila, a koordinacija između sindikata i Uprave o broja ukinutih radnih mjesta održana je putem videokonferencije.
Svrha restrukturiranja je poboljšati poslovne rezultate i stvoriti uvjete za daljnji razvoj kompanije koja zapošljava oko 830 radnika. Cilj dvogodišnjeg programa transformacije grupe je povećati učinkovitost i smanjiti složenost unutar grupe.

Prilagodba potrošačima
“Osim toga, posljednjih godina ponašanje potrošača se promijenilo, potražnja za našim proizvodima se smanjila, stvarajući preveliki kapacitet proizvodnih jedinica. To su velike promjene na tržištu koje zahtijevaju prilagodbu.
U cilju zaštite i podrške jezgri grupe i sa željom očuvanja naših ključnih vještina i fleksibilnost započeli smo program restrukturiranja”, objasnili su u Staklari. Steklara Rogaška 2018. godine ostvarila je 47,46 milijuna eura prihoda od prodaje, što je više od 10 posto bolje nego godinu ranije.

81

radnik već je dobio otkaz, a u drugoj fazi u rujnu bit će otpušteno još 56

Neto dobit se više nego udvostručila, na 4,8 milijuna eura, navodi se u poslovnom izvješću objavljenom na internet stranici Ajpes. Tvrtka je u vlasništvu finske grupe Fiskars od 2015. godine, koja zapošljava oko 7300 radnika u 30 zemalja.
Staklara Rogaška dobila je novog vlasnika nakon što je tvrtku preuzela grupa WWRD 2013. godine. Finska grupa preuzela je WWRD od američkog privatnog fonda KPS Capital Partners. Prema pisanju slovenskih medija 2015. Fiskars je za preuzimanje trebao platiti 406 milijuna eura.
Finska grupa Fiskars, kao vodeća međunarodna kompanija za izradu proizvoda za dom i vrt, akvizicijom je željela ojačati svoju prisutnost u SAD-u, Europi i azijsko-pacifičkoj regiji, najavila je prije pet godina Staklara Rogaška.

U Fraportu 120 otkaza

Operator ljubljanske zračne luke Fraport Slovenija zbog oštrog pada prometa i skromnih predviđanja za blisku budućnost, koji su posljedica pandemije Covida-19, primoran je smanjiti broj zaposlenih. Prema neslužbenim podacima, najavljeno je otpuštanje 120 zaposlenika, što je četvrtina svih zaposlenih u Fraportu Slovenija. Kompanija od sredine ožujka ostvaruje samo 15 posto normalnih prihoda. Ljubljanska je zračna luka obnovila operacije, a prvi je sletio zrakoplov Air Serbije. U Fraportu očekuju da ukupni broj putnika na aerodromu Jože Pučnik ove godine neće prelaziti 570.000, što bi bilo 67 posto manje nego u 2019. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close