Srpske turističke agencije otkazale sva putovanja u Grčku

Autor: Poslovni dnevnik , 08. srpanj 2020. u 14:02
Foto: SHUTTERSTOCK

Putnici iz Srbije kojima je otkazano ljetovanje na grčkoj obali trebali bi dobiti zamjenske vaučere za neki drugi turistički aranžman.

Kada je za ponedjeljak najavljeno zatvaranje grčke granice turistima iz Srbije zbog pogoršanja zdravstvene situacije nastale širenjem pandemije virusa Covid-19, srpske turističke agencije su otkazale sva putovanja koja se nisu mogla realizirati do početka zabrane ulaska u tu zemlju, rekli su predstavnici agencija.

“Otkazali smo sva putovanja za Grčku do 15. srpnja, do kada važi odluka Grčke o zatvaranju granice za turiste iz Srbije”, rekao je Vladimir Vlaho, direktor turističke agencije Sabra Travel, prenosi N1. Grčka je u ponedjeljak u šest sati zatvorila granicu za građane Srbije do 15. srpnja, osim za nužna putovanja za koja je potrebna posebna dozvola.

Vlaho je objasnio da je do 15. srpnja u Grčku, omiljenu destinaciju srpskih turista, trebalo otputovati oko 1000 turista, a da je grupa od oko sto putnika koja je u nedelju krenula u tu zemlju prije stupanja odluke na snagu ušla bez problema i bez testiranja na Covid-19.

‘Nisu previše razočarani’

Vlaho je dodao da su putničke agencije u teškom položaju i da je pesimist jer se ne nada državnoj pomoći.

Kako je objasnio, putničke agencije su se natjecale za kredit u Fondu za razvoj prije dva i pol meseca, ali im je odobrena svota koja je nedovoljna za isplatu jedne plaće zaposlenima, međutim, niti to još nisu dobili.

1000

turista iz Srbije trebalo je do 15. srpnja otputovati u Grčku

Milan Vasić, komercijalni direktor Plana Toursa, rekao je da su u nedjelju obavijestili 34 putnika kako se putovanje zakazano za ponedeljak otkazuje i da oni nisu bili previše razočarani, a da je trećina i sama htjela odustati.

“Putnici kojima je otkazano ljetovanje u Grčkoj dobit će zamjenske vaučere za neki drugi aranžman”, dodao je Vasić. On je rekao da je Plana Tours realizirao 35 posto bukiranih aranžmana u ovoj godini, a da je to samo desetak posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu.

Prema njegovim riječima, turističke agencije neće prestati tražti pomoć države jer u tom sektoru, zajedno s prijevoznicima i vodičima, radi oko 20.000 osoba.

Traže spas od stečaja

Branka Karadžić, direktorica turističke agencije Olympic Travel, rekla je da je u nedjelju otkazan čarter let za Kretu za 20 putnika koji su “racionalno prihvatili razloge”. Ona je rekla da agencija nije “životno ugrožena” u poslovanju, ali da bi pomoć države bila dobrodošla.

Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) zatražila su u ponedeljak od vlade i resornih ministarstava dodatnu pomoć u obliku bruto minimalnih plaća do kraja ove godine, kao i pravnu mogućnost da zamrznu djelatnost tvrtke do godinu dana kako bi spriječili stečajeve i masovna otpuštanja radnika.

Zahtjev je upućen uredu premijerke Srbije Ane Brnabić, te ministarstvima financija, gospodarstva, trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističkoj organizaciji Srbije i turističkoj inspekciji, navodi se u priopćenju UTAS-a.

Iza zahtjeva za dodatnu pomoć turističkom sektoru stoji pet udruga koje okupljaju više od 4500 turističkih agencija u Srbiji – UTAS, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA), Poslovno udruženje turističkih agencija (ATAS), Asocijacija nezavisnih turističkih agencija (ANTAS) i Udruženje receptivnih agencija Srbije (URA).

Komentirajte prvi

New Report

Close