Event industrija im propada, traže državnu pomoć

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2021. u 13:55
Foto: Shutterstock

Event industrije spremna je poštovati sve najstrože mjere koje donese Krizni stožer kako bi im od travnja bio omogućen rad.

Članovi Udruženja event industrije Srbije, koje se bavi organiziranjem vjenčanja i drugih proslava, održali su krajem prošlog tjedna prosvjed ispred zgrade vlade tražeći rješavanje njihovog položaja, jer im je od 15. ožujka prošle godine onemogućen rad te je više tisuća zaposlenika u nekoliko stotina tvrtki dovedeno na rub opstanka.

Boško Bubanja, zamjenik predsjednika Upravnog odbora Udruženja event industrije Srbije, rekao je da je prije 10 mjeseci vlada zaključala jednu gospodarsku djelatnost i “taj ključ je netko izgubio”, a zaposlenici i njihove obitelji više nemaju sredstava za život, zbog čega vlada u razgovorima s udruženjem treba pronaći rješenje, prenosi FoNet.

Ljuti na gužvu u kafićima

“Od kolovoza smo poslali više od 30 dopisa svim državnim tijelima, koja ignoriraju sve naše pozive i molbe”, istaknuo je Bubanja. On je upozorio da je ove godine planirano oko 40.000 vjenčanja, za čiju pripremu treba nekoliko mjeseci, zbog čega mole vladu da ih pozove na razgovor kako bi se pronašlo rešenje, budući da će sljedeći korak udruženja biti izlazak na ulice.

Bubanja je dodao da su predstavnici event industrije spremni poštovati sve najstrože mjere koje donese Krizni stožer, kako bi im se omogućilo da od travnja krenu s radom.

40.000

vjenčanja planira se ove godine u Srbiji

On je istaknuo da su članovi udruženja event industrije bijesni kada svakog dana gledaju redove u zimskim turističkim centrima, ili slike iz kafića, gdje na 100 četvornih metara bude 100 gostiju, a njima se ne dopušta organizacija svečanosti na kojima bi se mjere poštovale. Neki od poduzetnika uključenih u event industriju promijenili su proizvodnju.

Tako je Nemanja Kačarević iz Valjeva s vjenčanica prešao na proizvodnju kaputa.

“Mi smo od rujna počeli razmišljati što bi mogli počneti raditi i od toga imati bilo kakvu dobit”, rekao je Kačarević za Radio Slobodna Europa (RSE). Kako je objasnio, on i njegovi radnici željeli su da novi proizvod bude moderan i unikatan, kao vjenčane haljine koje su do tada proizvodili.

Kačarević dodaje da se nije pokajao jer su se kupcima svidjeli njegovi kaputi te je financijski uspio preživjeti krizu. On je preuzeo obiteljski posao s tradicijom dugom trideset godina.

Prema njegovim riječima, proizvodnja vjenčanica je stala jer je na snazi zabrana okupljanja, te nije bilo vjenčanja I drugih proslava.

Pomoć malim proizvođačima

Kaže i da nije bilo lako donijeti odluku o promjeni programa jer situacija u Valjevu nije bila ohrabrujuća i svi su bili zabrinuti.

“Tako smo prvo krenuli jedan po jedan kaput da vidimo kako ide. Dobro je krenulo, ljudi vole imati unikatan kaput, od dobro materijala, uglavnom je to vuna. Ne mogu se požaliti”, kaže Kačarević, dodajući da je korona došla nakon zimskog razdoblja kada inače imaju malo posla.

“Bili smo nespremni, nitko se nije nadao. Najviše nas je pogodila ta neizvjesnost jer smo se nadali da će posao krenuti u svibnju, lipnju i srpnju pa kada su nam dopustili počeli smo nešto malo raditi”, rekao je Kačarević, navodeći da su financijske probleme rješavali u hodu “iz dana u dan, iz tjedna u tjedan”.

Kačarević ističe i da im je dobro došla državna novčana potpora od tri prosječne plaće za radnike, ali da su nakon toga ponovno prepušteni sami sebi.

U međuvremenu, dodaje Kačarević, osnovana su dva udruženja – Event industrija i Vjenčanice Srbija koja pokušavaju pomoći malim proizvođačima čija proizvodnja izravno ovisi o organiziranju
svečanosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close