Srpanjska turistička rupa: ‘Ne znamo što je razlog nedolaska turističkih brodova’

Autor: Poslovni dnevnik , 18. srpanj 2023. u 06:35
Foto: Shutterstock

Čarteri, koji bi ih trebali “izvući” iz financijskih nevolja, u padu su na 60 posto. Ove sezone imamo samo jedan turski gulet, od dvije tvrtke s kojima smo surađivali.

Sezona u Gradskoj luci Škver u HerceG Novom dobro je počela u svibnju i lipnju, no u ovom mjesecu promet je pao, iako ima dobrih najava od 20. srpnja. Kako prenosi Novski portal, Gradska luka Škver pamti bolje srpanjske dane i takozvanu špicu nautičke sezone.

Ravnatelj Agencije za upravljanje gradskom lukom Božo Ukropina rekao je da je svibanj dobro krenuo, čak s 80 do 90 posto prometa iz 2019. godine.

“Slično je bilo i u lipnju, ali sada je promet nekako pao, iako imamo dobre najave od 20. srpnja. Čarteri, koji bi nas trebali “izvući” iz financijskih nevolja, u padu su na 60 posto. Ove sezone imamo samo jedan turski gulet, od dvije tvrtke s kojima smo surađivali.

Dolazi jednom tjedno. Također, punim kapacitetom ne rade turistički brodovi iz okolice, a prije korone bilo je po devet brodova. Sada su to najviše dva, tri, četiri dnevno”, rekao je Ukropina za Novski portal.

Usluge gradske luke putem charter rezervacija mogu koristiti jedrilice i katamarani od deset do 18 metara te turistički brodovi iz okolnog područja od 20 do 35 metara. Sada svaki dan dolaze samo Vesna i Lipovac. Budva nije ustanovljena, nema ni Batuta i Posejdona, nema Vesne 2, ni Lipovca 2, Marije.

“Ne znamo što je razlog nedolaska turističkih brodova, je li se promijenila klijentela u hotelima i manjka turista iz Rusije i Ukrajine. To bismo trebali nadoknaditi plovilima koja su na stalnom boravku i čarterima, iako je u srpnju drastičan pad plovidbe. Ali ja naše plaže gledam i s mora, a to nije slika u skladu s ovim datumom sezone, niti službenim podacima o posjećenosti”, smatra Ukropina.

U Agenciji vjeruju da će se ove godine ipak financijski izvući, s onima koji koriste neki od 40 raspoloživih vezova u luci na dulje vrijeme, a charter u rujnu ili listopadu, no prema Ukropini, to nije to.

Komentirajte prvi

New Report

Close