Središnja banka Crne Gore traži ukidanje neradne nedjelje

Autor: Poslovni dnevnik , 28. prosinac 2020. u 22:00
Vraćanje rada nedjeljom moglo bi povećati zaposlenost i poreznu osnovicu, smatraju u CBCG-u/SHUTTERSTOCK

CBCG je vladi u dijelu preporuka u području fiskalne politike za 2021. godinu preporučila da što prije pripremi novu fiskalnu strategiju.

Središnja banka Crne Gore (CBCG) preporučila je vladi da hitno pripremi program fiskalne konsolidacije, koji prije svega treba biti usmjeren na rashodovnu stranu i razmotri mogućnost vraćanja radne nedjelje, jer bi se time, kako tvrde, mogla povećati zaposlenost i porezna osnovica, pišu Dnevne novine.

Iz CBCG-a kažu kako iskustva pokazuju da su uspješni programi fiskalne konsolidacije, temeljeni na povećanju javnih prihoda, bili uspješni samo u slučaju kada je bilo nisko sudjelovanje poreza u BDP-u i prostor za njihovo povećanje, što nije slučaj u Crnoj Gori.

“Prihvaćajući pouke iz uspješnih primjera fiskalne konsolidacije, program treba biti fokusiran na rashodovnu stranu. Naravno, to ne znači da treba ignorirati prihodovnu stranu proračuna, ali njeno poboljšanje ne treba realizirati kroz povećanje poreza, već kroz bolju naplatu i smanjenje poreznog duga iz ranijeg razdoblja”, navela je CBCG u ekonomskim preporukama vladi za sljedeću godinu, u koje je agencija Mina-business imala uvid.

CBCG je vladi u dijelu preporuka u području fiskalne politike za 2021. godinu preporučila da što prije pripremi novu fiskalnu strategiju, u skladu sa Zakonom o proračunu i fiskalnoj odgovornosti, koja će biti krovni dokument za kreiranje smjernica fiskalne politike za sljedeće razdoblje.

Komentirajte prvi

New Report

Close