Srbijagas uzima kredit od 200 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2022. u 22:00
Foto: Pixabay

Ministarstvo financija je procijenilo da bi likvidnost Srbijagasa bila ugrožena bez novih pozajmica.

Srbijagas će uzeti kredit od 200 milijuna eura od šest banaka, a država će dati jamstva, predviđeno je prijedlogom zakona koji je u skupštinskoj proceduri. Kredit je namijenjen plaćanju obveza Srbijagasa za uvoz plina.

Srbijagas će uzeti kredit od Banke Intesa, Raiffeisen banke, Komercijalne banke, Sberbanke, OTP banke i Nove Ljubljanske banke.

U obrazloženju prijedloga zakona navedeno je da je u studenome 2021. zbog havarije na plinovodu u Bugarskoj prekinut transport prirodnog plina u Srbiju, zbog čega je to javno poduzeće uvezlo interventne količine plina iz Mađarske i osiguralo siguran rad sustava za kućanstva i industriju, što je dovelo do dodatnih troškova za kompaniju, piše Danas. Srbijagas je i prosincu 2021. vlastitim sredstvima platio uvoz novih količina plina.

Ministarstvo financija je procijenilo da bi likvidnost Srbijagasa bila ugrožena bez novih pozajmica jer je ta kompanija zbog sigurne opskrbe Srbije plinom prisiljena i dalje uvoziti dodatne količine po značajno većim nabavnim cijenama.

Krediti će biti odobreni po kamatoj stopi koja uključuje tromjesečni euribor uvećan za fiksnu maržu od 1,35 posto do 1,82 posto na godišnoj razini, a razdoblje trajanja kredita je dvije, odnosno tri godine uključujući poček od tri mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close