Srbija povećava plaće željezničarima za 9,8 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 28. listopad 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Predstavnici sindikati podsjećaju da gotovo 50% od oko 10.500 radnika u Srbija kargu, Srbija vozu, Infrastrukturi željeznica Srbije i Željeznicama Srbije AD.

Radnici koji imaju plaću ispod minimalne u Srbiji, a takvih je u sve četiri željezničke tvrtke oko 40%, od 2022. dobit će povećanje od 9,8%. Na sastanku s premijerkom Anom Brnabić, predstavnicima štrajkaškog odbora željezničara i sindikatima rečeno je da će od države dobiti 650 milijuna dinara (oko 5,3 mil. eura) za povećanja plaća u željezničkim tvrtkama, javlja Politika.

Pojedini sindikati su prihvatili povećanje, otkriva Zoran Dašić, predsjednik sindikata tvrtke Srbija kargo, ali očekuju i nastavak pregovora s upravama i resornim ministarstvom oko metodologije, koeficijenata i raspodjele novca zaposlenima.

“Radna grupa tek treba utvrditi kako će raspodijeliti taj novac. Mora odlučiti tko je najugroženiji, jesu li su to otpravnici vlakova, vlakovođe ili drugi radnici”, kaže Zoran Dašić, dodajući da nisu posve zadovoljni jer neće dobiti previše novca.

“Ipak, u ovim uvjetima gdje nismo potpisali niti kolektivni ugovor, a izvukli smo nešto, svakako je to bolje nego da smo počeli štrajk glađu”, dodaje Dašić.

Predstavnici sindikati podsjećaju da gotovo 50% od oko 10.500 radnika u Srbija kargu, Srbija vozu, Infrastrukturi željeznica Srbije i Željeznicama Srbije AD, tvrtkama koja su nekad činile JP Željeznice Srbije, zarađuje manje od minimalne plaće koja iznosi 32.126 dinara (oko 264 eura), što traje godinama, a protivno je zakonu.

Ove godine radnici su dobili povećanje plaće od 5%, što je malo u odnosu na sve probleme. Plaće u Srbija kargu nisu porasle od 2015. dok su u ostalim državnim tvrtkama povećavane više puta.

Premijerki Brnabić i Tomislavu Momiroviću, ministru građevinarstva, prometa i infrastrukture, nedavno su se obratili i predstavnici sindikata u tvrtki Infrastruktura željeznice Srbije.

“Radnici sa srednjom stručnom spremom primjenom kolektivnog ugovora ne mogu ostvariti minimalnu plaću, pa im se doplaćuje do te visine i tako primaju jednako kao i zaposleni s prvim stupnjem stručne spreme. To je nedopustivo”, izjavio je Jasminko Pijetlović, predsjednik tog sindikata.

Komentirajte prvi

New Report

Close