Srbija odustala od uvođenja 5G mreže sljedeće godine

Autor: Poslovni dnevnik , 22. prosinac 2020. u 22:00
Instalacija 5G mreže zahtijeva ulaganja vrijedna desetke milijuna eura/Shutterstock

U regiji su najdalje otišle Slovenija i Hrvatska koje su već uvele 5G na dijelu svog teritorija, Crna Gora to planira uraditi 2022. godine, a BiH još nema niti punu pokrivenost 4G mrežom.

Planovi za uvođenje brze 5G mobilne mreže u Srbiji otkazani su, barem kada je riječ o 2021. godini. Vlada i mobilni operateri složili su se da prvo treba dodatno razviti 4G mrežu u svim dijelovima zemlje.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, rekla je da građanima ne treba 5G mreža, iako su ranije svi državni dužnosnici, uključujući Regulatornu agenciju za elektronske komunikacije (RATEL), tvrdili da je 5G presudan za gospodarstvo Srbije, pa prema tome i za građane. Stručnjaci za telekomunikacije za N1 kažu da je pravi uzrok promjene planova to što država zasad nema novca.

No Brnabić je objasnila da Srbija ne zaostaje i da većina europskih zemalja također nije uvela 5G mrežu. “Posebno je važno napomenuti da građani Srbije u ovom trenutku nemaju nikakvu potrebu za 5G mrežom. Za 5G eventualno ima potrebu znanstvena zajednica. Ali, nama kao običnim građanima 5G mreža nije potrebna”, smatra Ana Brnabić.

33

posto nacionalne pokrivenosti 5G mrežom do kraja 2020. planira Telekom Slovenije

Međutim, dužnosnici srpske vlade dosad su uvijek govorili o 5G mreži kao najvećoj razvojnoj šansi, pa je tako Rasim Ljajić, bivši ministar zadužen za telekomunikacije, izjavio da niti jedna prethodna generacija nije mogla imati toliki utjecaj na ekonomiju kao 5G tehnologija.

Međutim, Marko Crnjanski, novinar portala Netokracija, navodi za Nova.rs da će strani ulagači u budućnosti birati zemlje u kojima imaju pristup 5G internetu, prenosi Indikator.ba.

“Njegova primjena nije samo za korisnike koji streamaju i slično, već će se koristiti u industrijama. Recimo, operacije se mogu izvoditi zahvaljujući 5G mreži”, objasnio je Crnjanski.

Nadogradili bazne stanice

Washingtonskim sporazumom Srbija se obvezala da neće kupovati 5G opremu od nepouzdanih dobavljača, što se ocjenjuje kao američki pokušaj blokade kineskog Huaweija, kompanije koja je najdalje otišla u razvoju 5G tehnologije. Ipak, Petar Đukić, profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta, vjeruje da razlozi za odgodu uvođenja 5G mrežu nisu politički, već ekonomski.

“Nemamo novca, ali ne samo trenutačno u proračunu. Nego nema niti izgleda da će se taj novac uskoro pojaviti”, kaže Đukić. Naime, instalacija 5G mreže zahtijevala bi ulaganja vrijedna desetke milijuna eura, što, kaže Đukić, trenutačno ne odgovara operaterima.

Zasad, kada je riječ o 5G mreži, u regiji su najdalje otišle Slovenija i Hrvatska. U srpnju 2020. Telekom Slovenije objavio je da je pokrenuo komercijalnu 5G mrežu koristeći svoj 2.6 GHz spektar. Slovenski mobilni operater nadogradio je 150 4G baznih stanica da podrže 5G te naveo da osigurava oko 25 posto pokrivenost stanovništva zemlje.

14

hrvatskih gradova koristi komercijalnu 5G mrežu koju je razvio HT

Do kraja 2020. godine Telekom Slovenije očekuje da će mrežom dosegnuti 33 posto nacionalne pokrivenosti. Da bi je mogli koristiti korisnici moraju imati uređaj koji podržava 5G, uzeti tarifu koja uključuje 5G te biti na području pokrivenim 5G signalom.

Kako pišu Računalniške novice, 5G mreža uspostavljena je u srpnju zahvaljujući Ericssonu, jer je Slovenija odustala od Huaweija, no korisnicima je na raspolaganju od kolovoza.

Početkom prosinca Hrvatski Telekom (HT) 5G mrežom je pokrio još osam gradova u Hrvatskoj, pa je sada ta mreža komercijalno dostupna u 14 gradova i pokriva milijun stanovnika, izvijestili su iz HT-a.

Novi gradovi u kojima je komercijalno dostupna 5G mreža HT-a su Đakovo, Našice, Požega, Varaždin, Vinkovci, Virovitica, Vukovar i Županja. Ranije su HT-ovom 5G mrežom pokriveni Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Samobor i Sveta Nedelja.

Zaostajanje u BiH

S druge strane, u Bosni i Hercegovini ne žure se s uvođenjem brže mreže. Telekom operateri kažu da je uvođenje i širenje 5G mreže ovisno o zahtjevima tržišta u BiH, regulatornim i zakonskim uvjetima, te o tehnološkoj spremnosti infrastrukture. BH Telecom, jedan od tri telekom operatera u BiH, početkom ove godine testirao je 5G baznu stanicu unutar svoje serverske sale, ali završetkom testiranja ona više nije u funkciji.

Uvođenje nove mreže mogao bi biti krupan iskorak za tog operatera, budući da djeluje u državi koja još nije ostvarila niti punu pokrivenost 4G mrežom, komentirao je Radio Slobodna Europa (RSE). Da BiH još uvijek nema instalirane 5G mrežne kapacitete potvrdili su i iz Regulatorne agencije za telekomunikacije BiH.

Kažu da u sljedećem razdoblju planiraju poduzeti niz aktivnosti kako bi se stvorili uvjeti za komercijalizaciju mreža pete generacije, koje će uključivati nekoliko faza.

BiH je počela s uvođenjem 4G mreže tek u ožujku 2019., a operateri su u svibnju počeli s komercijalnom upotrebom te mreže. Međutim, kada je riječ o 5G odgovor o početku korištenja ne zna još nitko. A i Sjeverna Mekedonija tek testira mogućnosti 5G mreže.

U Crnoj Gori 5G do kraja 2022.

Prva 5G mreža u Crnoj Gori očekuje se do kraja 2022. godine, prenosi crnogorski portal Investitor.me. Iz regulatorne agencije i kompanija koje posluju u Crnoj Gori poručuju da su mobilni operateri zainteresirani i spremni pa bi korisnici u Crnoj Gori u brzinama koje omogućava ta tehnologija mogli uživati najkasnije za dvije godine. U Crnoj Gori dosad nije razvijena niti jedna 5G mreža, a izrada studije, odnosno strategije uvođenja, kako kažu u crnogorskoj Agenciji za elektronske komunikacije EKIP, planirani su za ovu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close