Srbija će više izvoziti u zemlje Euroazijske ekonomske unije

Autor: Poslovni.hr , 08. srpanj 2021. u 22:00
foto: pixabay

Sporazum o slobodnoj trgovini, potpisan 2019. godine, primjenjivat se od subote, a značajan je za male tvrtke i velike međunarodne kompanije.

Sporazum između Srbije i Euroazijske ekonomske unije (EAEU), čija primjena počinje u subotu 10. srpnja, omogućit će veći plasman srpskih proizvoda na tržište od 183 milijuna potrošača, dati poticaj novim domaćim i stranim ulaganjima, posebno u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i transportu i logistici, te kompanijama iz gumarske, metalske, tekstilne i građevinske industrije, kao i ICT sektoru, priopćila je Privredna komora Srbije (PKS), prenosi portal eKapija.

Srbija je potpisala sporazum s EAEU-om u listopadu 2019. godine. Tim sporazumom je omogućeno da Srbija u zemlje Euroazijske ekonomske unije može izvesti i 2000 tona cigareta, oko 90.000 litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, i neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i voćnih rakija, rečeno je na poslovnom panelu ‘’Novine u Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Euroazijske unije’’ održanom u Privrednoj komori Srbije.

Modernizacija i tehnološki razvoj

Jelena Ivanković iz Centra za Aziju, Rusku federaciju i Zajednicu neovisnih država PKS-a, kaže da je riječ o vrlo značajnom i dugo očekivanom sporazumu koji omogućava srpskim kompanijama veći izvoz, modernizaciju i tehnološki razvoj.

“Očekujemo povećanje izvoza, modernizaciju, sve veće i intenzivnije usklađivanje sa standardima koji su vrlo oštri, a to će dovesti do povećanja kvalitete naše proizvodnje”, objasnila je Ivanković.

Sporazum s EAEU-om sadrži važeće sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima s Ruskom Federacijom, Bjelorusijom i Kazahstanom, s moderniziranim tekstom utemeljenim na načelima tržišne ekonomije i pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te neznatno izmijenjenim listama izuzetaka iz režima slobodne trgovine, uz proširenje zone slobodne trgovine na Kirgistan i Armeniju. Također, obnovljene su odredbe u dijelu koji se odnosi na preferencijalna pravila o porijeklu robe.

183 milijuna

potrošača obuhvaća Euroazijska ekonomska unija

Jagoda Lazarević, državna tajnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, navodi da Srbija već godinama izvozi široku paletu roba na područje EAEU-a, najviše poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U Rusiju se, prema njenim riječima, plasira čak 60% ukupne domaće proizvodnje sira.

U strukturi razmjene Srbije i EAEU-a, Ruska Federacija je najznačajniji trgovinski partner Srbije s udjelom od 93% u izvozu Srbije na tržište EAEU-a, i oko 90% uvoza s tog tržišta.

Aleksandar Lesin, zamjenik Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Srbiji, ističe da se proteklih mjeseci povećalo zanimanje ruskih kompanija za izvoz u Srbiju.

“Ovaj sporazum omogućava Srbiji pristup novim tržištima kao i plasman robe na tržište od gotovo 200 milijuna stanovnika, a za ruske izvozne kompanije omogućava proširivanje asortimana robe za izvoz na srpsko tržište”, objasnio je Lesin. Na panelu u PKS-u sudjelovalo je više od 30 kompanija, predstavnika raznih sektora, kao i stručnjaci iz resornih ministarstava.

Povoljniji uvoz sirovina

Jovan Krivokapić, menadžer korporativnih poslova kompanije JT International AD iz Sente, kaže da je početak primjene sporazuma značajan za male tvrtke i velike međunarodne kompanije jer omogućava povoljniji uvoz sirovina ali i plasman gotovih proizvoda iz Srbije. Vladimir Arsić, voditelj izvoza gotovih proizvoda u kompaniji Vino Župa iz Aleksandrovca, kaže da ta kompanija očekuje rast izvoza i da sporazum omogućava unaprjeđenje postojeće suradnje, ali i nova partnerstva s kompanijama iz država članica EAEU-a.

Kada je riječ o vodećim izvoznim proizvodima Srbije u EAEU u 2020. godini, najviše su plasirane jabuke, gume za putničke automobile, hulahop čarape, soja u zrnu, lijekovi, a najviše se uvozio prirodni plin, nafta i industrijska ulja.

Komentirajte prvi

New Report

Close