Srbija će graditi dvije nove bolnice za sljedeći val koronavirusa

Autor: Poslovni dnevnik , 09. srpanj 2020. u 11:47
Jedna montažna bolnica za zaražene bit će u Beogradu, a druga u Kraljevu ili Kruševcu/Pixabay

Prema saznanjima Večernjih novosti, jedna od njih bit će u Beogradu, a druga u Kraljevu ili Kruševcu.

Srbija će najvjerovatnije graditi dvije nove bolnice, kako bi drugi val epidemije koronavirusa, koji se očekuje krajem jeseni i početkom zime, dočekala s većim bolničkim kapacitetima. Prema saznanjima Večernjih novosti, jedna od njih bit će u Beogradu, a druga u Kraljevu ili Kruševcu.

Obje nove bolnice bit će građene po istom modelu kao VMC Karaburma, koji je završen za samo 14 dana.

Trenutačno se razrađuju planovi, razmatraju lokacije i intenzivno traži partner. Priželjkuje se netko tko bi postupio jednako kao Termomont, koji je donirao zgradu bolnice na Karaburmi i pomogao da Srbija spremnije dočeka sljedeći nalet virusa.

Za izgradnju novih bolnica razmatraju se dvije moguće lokacije u Beogradu – jedna oko Kliničkog centra Srbije, a druga oko KBC Bežanijska kosa. Za obje lokacije presudna je blizina autoceste, jer je za novu bolnicu koja bi imala najmanje 500 kreveta važno da ima dobar prilaz.

Obje nove bolnice, u Beogradu, Kraljevu ili Kruševcu, bile bi montažne, ali kako je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da mogu trajati 30 godina.

Nova bolnica u Beogradu bila bi i glavna bolnica za Covid-19, s poluintenzivnom i intenzivnom njegom.

U planu je opremanje klasičnim respiratorima, kao i neinvanzivnim za mehaničku potporu disanju, ali bez intubiranja pacijenta.

Inače, kako je rekao Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, svi kapaciteti u bolnicama s bolesnicima zaraženim koronavirusom u Beogradu su popunjeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close