Srbi navalili na nekretnine u ovoj zemlji, ne pitaju za cijenu. Ima i kupaca iz Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2023. u 09:25
Foto: Unsplash

Trenutno, najviše stanova prodaju kupcima iz Srbije, iz Niša i Beograda.

Poslije provedenog odmora na jadranskoj ili jonskoj obali Albanije, građani bivše zajedničke države odlučuju se za kupovinu stanova u poznatim ljetovalištima te zemlje.

U Shëngjinu, maloj albanskoj luci na Jadranskom moru nadomak grada Lezha, koja je nekada imala značajnu ulogu u srpskoj povijesti, sve je više kupaca nekretnina iz Srbije, Bosne i Hercegovine, ali i  Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore, piše Blic, a prenosi B92.

Prema riječima Esina Lekića, menadžera jedne kompanije koja se bavi izgradnjom turističkih naselja u Shëngjinu, to mjesto ima odličnu poziciju. Blizu je Tirani, ali i Skadru, aerodromu i ima dobru putnu infrastrukturu. Iz Beograda se automobilom stiže za manje od osam sati.

“Trenutno u Shëngjinu radimo još jednu zgradu, imamo ih osam i hotel. Sve skupa, više od 16.000 kvadrata stambenog prostora. Imamo dosta kupaca iz bivše Jugoslavije. Trenutno, najviše stanova prodajemo kupcima iz Srbije, iz Niša i Beograda. Stanove je ovdje kupilo i nekoliko obitelji iz Novog Sada. Najviše se traže stanovi od 62 do 75 kvadrata. Cijena kvadrata je od 900 eura, pa naviše”, kaže Lekić.

Do nekretnine u Albaniji par jednostavnih koraka

Za kupovinu nekretnine na moru u ovom simpatičnom ljetovalištu odlučio se i Adnal Murataović iz BiH. Za Kosovo online kaže da su ga privukle povoljne cijene kvadrata, koje su prošle godine bile znatno niže. Obilazio je obalu i odlučio se za Shëngjin, zbog blizine Lezha, aerodroma, ali i dobre povezanosti tog mjesta s ostalim gradovima u Albaniji.

“Kada je riječ o papirologiji, vrlo je jednostavno, sve je apsolutno bilo onako kako smo se dogovorili. Kod javnog bilježnika se potpisuje kupoprodajni ugovor, zatim se vrši plaćanje, kada se imovina plati dobije se certifikat na ime kupca. I to je to, s tim što je zanimljivo, ako ste u braku, taj stan koji se kupuje mora da se vodi na oba supružnika. Tako da svi oni koji misle kupiti stan, a da supruga to ne zna, neka znaju da je to nemoguće”, kroz smijeh priča Muratović.

Kako do stana ako si oženjen

Vlasnik privatne kuće koja ima svoj parking i nekoliko apartmana u Shëngjinu, Alban Sokaj, u izjavi za Kosovo online imao je samo riječi hvale za srpske turiste koji, kako je rekao, kod njega u smještaj dolaze od 2020. godine.

“Sezona je bila jako dobra. Mi smo vrlo zadovoljni. Gosti su nam bili turisti sa svih strana. Imali smo Talijane, Srbe, Čehe, Slovake, Makedonce, ljude s Kosova. Mi smo zadovoljni svima, ali ja imam puno poštovanja za Srbe. Oni su jako dobri ljudi, vrlo se lijepo ponašaju, nisam imao nikakvih problema i uvijek su dobrodošli ovdje”, rekao je Sokaj.

Albanija je postala sve interesantnija turistička destinacija ne samo za regiju, već i za prekooceanske turiste. Broj turista iz bivših republika SFRJ koji za odmor biraju Albaniju iz godine u godinu sve je veći. Podaci koje je nedavno objavio albanski Zavod za statistiku pokazuju da je u prvih sedam mjeseci ove godine tu zemlju posjetilo više od pet milijuna građana iz 152 zemlje svijeta. Pored turista koji dolaze s Kosova, najbrojniji su bili Talijani.

Broj srpskih turista koji borave na albanskom primorju i kupuju apartmane nije utvrđen, jer oni u Albaniji mahom ljetuju i posjećuju je u vlastitom aranžmanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close