Softić: U 2023. ne očekujemo recesiju u BIH

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić istaknuo je da je elementarna činjenica da je ekonomski rast moguć samo uz investicije, privatne i javne, domaće i strane.

Ekonomski eksperti, privrednici, nosioci javnih funkcija te predstavnici diplomatskog kora u BiH okupli su se na konferenciji “Svijet u 2023” u Sarajevu kako bi analizirali ekonomsko okruženje u zemlji i svijetu. Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić istakao je da je elementarna činjenica da je ekonomski rast moguć samo uz investicije, privatne i javne, domaće i strane.

“Nadamo se da će nam ona dati konkretne odgovore ili bar alternativne poglede na pitanja čije rješavanje je ključno za snažnija ulaganja u BiH”, poručio je Softić. Također je naglasio da je očekivana putanja inflacije u BiH slična onoj u eurozoni.

“Snažan inflatorni šok u 2022. godini, koji procjenjujemo na 14,4 posto, postepeno će slabiti u naredne dvije godine. Očekivana inflacija od 6,1 posto u 2023. i tri posto u 2024. godini znači da će realni raspoloživi dohodak biti pod snažnim pritiskom, što će dodatno usporavati i nominalnu, ne samo realnu ekonomsku aktivnost.

U 2022. godini očekujemo rast realne ekonomske aktivnosti od 4,1 posto”, kazao je Softić. Očekivana inflacija, kaže Softić, od 6,1 posto u 2023. godini i tri posto u 2024. znači da će realni raspoloživi dohodak biti pod snažnim pritiskom, što će dodatno usporavati i nominalnu, ne samo realnu ekonomsku aktivnost u BiH.

“U 2023. godini očekujemo dalje usporavanje ekonomske aktivnosti, ali ne i recesiju. Za 2023. projicirana je stopa rasta realnog BDP-a od 0,9 odsto. Pod pretpostavkom slabljenja, ali ne i potpunog iščezavanja postojećih inflatornih pritisaka, rast realnog BDP-a za 2024. prognoziran je na jedan posto”, naveo je.

Komentirajte prvi

New Report

Close