Trgovci u susjedstvu pokušat će srušiti zabranu rada nedjeljom

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2020. u 11:48
Radno vrijeme trgovina smanjit će se za 16 posto, a kao rezultat toga prihodi će pasti za najmanje 10 posto/SHUTTERSTOCK

Od subote će u Sloveniji biti zabranjen rad trgovina nedjeljom i državnim blagdanima, uz neke iznimke.

Trgovinska komora Slovenije (TZS) odlučila je pokrenuti inicijativu za ocjenu ustavnosti i prijedlog za privremenu obustavu provedbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini, rekla je za agenciju STA Mariča Lah, predsjednica Komore. Izmjene i dopune, koje će stupiti na snagu u subotu, zabranila su, uz nekoliko iznimaka, rad trgovina nedjeljom i državnim blagdanima.

“Otkrili smo da ima dovoljno elemenata za ulazak u ocjenu ustavnosti”, rekla je Mariča Lah. TZS je naložila jednom odvjetničkom ureda da pripremi pravnu analizu koja bi trebala biti završena sljedećeg tjedna, te predsjednica Komore još ne može detaljnije govoriti o tome koje će dijelove zakona pokušati osporiti.

Ozbiljne posljedice zatvaranja

Prema izmjenama i dopunama zakona, trgovci više neće moći određivati ​​radno vrijeme trgovina nedjeljom i zakonski određenim slobodnim danima. Iznimke će biti trgovine s prodajnim prostorom do 200 četvornih metara na benzinskim crpkama, graničnim prijelazima, lukama, aerodromima, željezničkim i autobusnim kolodvorima te u bolnicama.

7000

radnika nedostaje u trgovinama, procjene su Sindikata radnika u trgovini

Također, nedjeljom i neradnim danima radit će i preostale manje trgovine površine do 200 četvornih metara, ako će poslove u njima obavljati vlasnici ili njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i umirovljenici. Trgovinska komora Slovenije vjeruje da će posljedice zatvaranja u vrijeme kada se gospodarstvo suočava s korona krizom biti ozbiljne.

Radno vrijeme smanjit će se za 16 posto, a kao rezultat toga prihodi će pasti za najmanje 10 posto, pod pretpostavkom da će dio kupovine biti prebačen u druge dane u tjednu, procijenila je Mariča Lah kada su usvojene izmjene i dopune Zakona o trgovini.

“Točna procjena broja zaposlenih koji bi mogli ostati bez posla bit će pripremljena u Komori na temelju podataka trgovačkih kompanija koje će se pridružiti inicijativi za ocjenu ustavnosti zakona”, rekla je predsjednica Trgovinske komore. Trenutačno su dostupne grube procjene prema kojima bi bez posla moglo ostati do 12.000 zaposlenika.

‘Trgovci zastrašuju javnost’

Stranka Ljevica, čiji su zastupnici u svibnju podnijeli prijedlog izmjena i dopuna zakona u Skupštini Slovenije, preuzimajući inicijativu Sindikata radnika u trgovini Slovenije, u odgovoru na najavu TZS-a kažu da su zavaravajući podaci o 12.000 radnika koji bi mogli izgubiti posao i da su razlozi protivljenja zatvaranju trgovina nedjeljom isključivo vezani uz želju trgovaca za što većom zaradom.

“Rad trgovina nedjeljom ne služi društvenim potrebama, već nameće tržišnu utakmicu među trgovcima i potragu za dobiti”, smatra Ljevica.

Navode procjene sindikata da u trgovini nedostaje 7000 radnika i da su zbog neravnomjerne raspodjele radnog vremena prisiljeni raditi više od 40 sati tjedno.

“Da stvarno nedostaje stalno zaposlenih svjedoči i činjenica da trgovci uvelike koriste studentski i agencijski rad. Prijetnje otkazima stoga su potpuno neutemeljene i koriste se samo za ucjenu i zastrašivanje javnosti, političara i radnika”, kažu iz Ljevice.

Komentirajte prvi

New Report

Close