Slovenski TAB s Kinezima će proizvoditi litij-ionske baterije

Autor: Poslovni dnevnik , 15. lipanj 2021. u 22:00
Kineski partner će osigurati tehnologiju, znanje i razvoj/Shutterstock

TAB je osnovao kompaniju TAB-Haidi s kineskom tvrtkom Haidi Energy Technology koja je počela s radom 2011. godine i ima oko 800 radnika.

Slovenska tvrtka TAB, sa sjedištem u Mežicama, proizvođač baterija za pokretanje automobila i industrijskih baterija, osnovala je zajedničku kompaniju TAB-Haidi s kineskim partnerom zbog pokretanja proizvodnje litij-ionskih baterija u Prevaljama.

Početak proizvodnje očekuje se na proljeće 2022. godine, izjavio je Bogomir Auprih, direktor TAB-a, javlja agencija STA. Kompanija TAB-Haidi u prvoj fazi će zaposliti gotovo 300 radnika.

Slovenska tvrtka osnovala je kompaniju TAB-Haidi zajedno s kineskom tvrtkom Haidi Energy Technology koja je počela s radom 2011. godine i ima oko 800 radnika u četiri proizvodna pogona. TAB ima 74% udjela u novoj kompaniji, a kineski partner 26%.

Široka paleta kupaca

“Zajedno s našim partnerom želimo uspostaviti jednu od vodećih visokotehnoloških kompanija koja će biti usmjerena na zelene tehnologije, održivost i osigurat će proizvodnju kvalitetnih i isplativih proizvoda za široku paletu kupaca na europskom tržištu”, kažu iz tvrtke TAB.

Tržišni potencijal za prodaju litij-ionskih baterija proizvedenih u Prevaljama vide uglavnom u raznim skladištima energije (u kućama, industrijskim objektima), ali nadaju se i prodoru na dio tržišta električne mobilnosti.

Kineski partner će osigurati tehnologiju, znanje i razvoj, dok će TAB financirati proizvodne pogone i opremu, osigurati obrtni kapital i uspostaviti poslovanje nove kompanije.

Bogomir Auprih već je najavio i mogućnost proširenja proizvodnje u Prevaljama ili u Sjevernoj Makedoniji, gdje TAB proizvodi olovne baterije, dodajući da su u opciji i Italija ili Španjolska. Prema tvrdnjama iz slovenske tvrtke, Haidi Energy Technology jedan je od vodećih proizvođača litij-ionskih baterija u Kini, specijaliziran za istraživanje, razvoj, proizvodnju i prodaju.

“Uskačemo u vlak zelene tranzicije, diverzificirajući naše poslovanje s olova na ovo suvremeno područje”, rekao je Auprih, dodajući da je tržište litij-ionskih baterija u nastajanju i da se razvija.

Posao i za Lekove radnike

Prema njegovim riječima, to će biti prvi proizvodni pogon za litij-ionske baterije u Sloveniji. U planu je manji pogon, dok se gotovo 40 većih već gradi diljem Evrope.

Proizvodnja u Prevaljama bit će uspostavljena u novoizgrađenoj, ali nikada korištenoj proizvodnoj hali koju je TAB kupio od slovenske farmaceutske kompanije Lek.

Do kraja ožujka sljedeće godine TAB će zaposliti i 95 radnika iz Leka jer se očekuje da će ta farmaceutska kompanija prestati proizvoditi antibiotike u Prevaljama 2022. godine.

Ako se ostvare navedeni planovi, Slovenija će preteći Srbiju kada je riječ o proizvodnji litij-ionskih baterija.

Naime, svjetska rudarska kompanija Rio Tinto u Srbiji je pronašla isplative zalihe litija, ali će eksploatacija početi tek za nekoliko godina.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, najavio je da se “neće zadovoljiti samo rudarenjem” već da će otvoriti i tvornicu baterija koje koriste litij, te čak pokrenuti proizvodnju električnih automobila. Srpski stručnjaci kažu da bi to bi bilo odlično za srpsku ekonomiju, ali da je malo vjerojatno.

Komentirajte prvi

New Report

Close