Slovenski poduzetnik pokreće istraživanje nalazišta litija u RS

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2021. u 22:00
Pet tvrtki uložile su šest milijuna eura u osnivanje kompanije Rudnik litija/I. Galović/PIXSELL

Procjene su da će potražnja za litijem u sljedećih desetak godina porasti osam puta.

Pet tvrtki, iza kojih stoji slovenski poduzetnik Andrej Rautner, uložile su milijune maraka u osnivanje kompanije za rudarstvo Rudnik litija u Laktašima, koja će se baviti istraživanjem i eksploatacijom rude litij na istoku Republike Srpske, doznaje portal Capital.ba.

Osnivači su tvrtke AR Plane, R Mercuri i The H iz Slovenije te AR Plane i Yolle Top Invest iz Laktaša, a o ozbilnosti njihovih planova najbolje govori podatak da su kao osnivački kapital uplatili 11,8 milijuna KM (oko 6 mil. eura).

Rautner je za Capital potvrdio da će preko nove kompanije tražiti koncesiju za istraživanje vrlo traženog metala koji se koristi u proizvodnji baterija.

“Pokušat ćemo se baviti rudarstvom ako dobijemo koncesiju. Još je sve u začetku, kompanija postoji tek mjesec dana. Istraživanja bi bila na graničnom područje između Republike Srpske i Srbije”, rekao je Rautner. On nije točno naveo lokacije za istraživanje, ali je poznato da su na području Jadra, u blizini granice Srbije i BiH, otkrivene zalihe litija značajne i u svjetskim razmjerima.

Osim Podrinja, nalazišta tog najlakšeg od svih poznatih metala, postoje i na području Ugljevika, Domaljevca, Šamca, te u regiji srednje Bosne.

Sredinom prošle godine Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u vladi RS, najavio je kako će se u Loparama krenuti s istraživanjem ležišta, te da je jedna kompanija dobila koncesiju na ta istraživanja.

On je tada naveo da su neka ranija istraživanja pokazala da na tom području postoji litij, a istraživat će se kolike su zalihe i kako bi se mogla obaviti eksploatacija.

Procjene su da će potražnja za litijem u sljedećih desetak godina porasti osam puta, prije svega zbog sve veće zastupljenosti električnih automobila koji koriste litijske baterije.

Komentirajte prvi

New Report

Close