Slovenski izvoz u travnju smanjen za čak 28,8 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 09. lipanj 2020. u 21:59
Najveći pad izvoza i uvoza zabilježen je u automobilskoj industriji/ PETAR GLEBOV/PIXSELL

Slovenija je zabilježila najveći vanjskotrgovinski suficit u zadnjih 10 godina u travnju ove godine.

Slovenija je u travnju izvezla roba u vrijednosti 2,01 milijardu eura, što je u odnosu na travanj prošle godine pad za 28,8 posto, dok je uvoz pao još snažnije, za 41,2 posto, na 1,86 milijardi eura, objavio je državni statistički ured.

Slovenija je tako u travnju, koji je bio prvi mjesec u kojem su se u punoj mjeri osjetile posljedice epidemije Covida-19, zabilježila višak u robnoj razmjeni od 149,3 milijuna eura, uz pokrivenost uvoza izvozom od 108 posto.

Prema statističkim podacima, Slovenija je zabilježila najveći vanjskotrgovinski suficit u zadnjih 10 godina u travnju ove godine, a nakon što je u travnju prošle godine zabilježila veliki vanjskotrgovinski deficit.

Statističari napominju i kako je u travnju najveći pad izvoza i uvoza zabilježen u automobilskoj industriji, sa smanjenjem za oko tri četvrtine u odnosu na travanj 2019. Ipak, proizvodi automobilske industrije činili su treći najvažniji udio u ukupnom izvozu i uvozu, uz medicinske i farmaceutske proizvode te električne strojeve i opremu.

Podaci za prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da je slovenski izvoz u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjen za 2,6 posto, na 10,79 milijardi eura, dok je uvoz pao za 9,4 posto, na 10,21 milijardu eura. Trgovinski suficit tako je u četiri mjeseca iznosio 585,8 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close