Slovenske željeznice za 27 milijuna € postaju vlasnik 50% Nomaga

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2020. u 13:14
Nomago intenzivno planira daljnje širenje u Europi

Slovenske željeznice procjenjuje da je poslovanje Nomaga stabilno jer pokriva cijelu zemlju osim Gorenjske gdje dominira Arriva.

Ovih dana usklađuju se posljednje pojedinosti o nešto manje od 30 milijuna eura vrijednom ugovoru između državnih Slovenskih željeznica (SŽ) i holdinga Adventura Darka Martina Klarića za kupovinu autobusnu kompanije Nomago.

Tako će, nakon što je iz mogućeg sporazuma ispao Petrol, koji je za pola vlasništva u kompaniji Nomago ponudio najviše, oko 35 milijuna eura, i kada nisu pronađeni investitori koji bi uložili u IT dio Nomaga, Slovenske željeznice postati vlasnik tog dijela. Oni također imaju mogućnost kupovine preostale polovine, koja vrijedi četiri godine, neslužbeno doznaju Finance.

U Nomagu se od kraja prošle godine, kada je kupnji bio najbliže Petrol, ponešto promijenilo, prodali su posao tehničkog pregleda u Hrvatskoj i djelomično platili dugove. Konačne brojke također će točnije odrediti otkupnu cijenu koju će SŽ platiti, a koja će iznositi otprilike 27 milijuna eura, neslužbeno doznaju Finance.

Razvijat će IT platformu
Međutim, Slovenske željeznice će sada kupiti i ono što nisu namjeravale, informatički dio tvrtke (tzv. mobility), kojeg planiraju razviti u platformu za podršku prijevozu sličnoj Flixbusu i trebat će nekoliko desetaka milijuna eura za ulaganja, što će financirati tvrtka iz novčanog toka. U Slovenskim željeznicama se procjenjuje da bi se razvijena Nomagova platforma kasnije mogla koristiti i za željezničke usluge.

Međutim, vlakovi i autobusi bit će kombinirani na pojedinim prometnim pravcima, objašnjava ljubljanski list. Na onim rutama na kojima su obje mogućnosti dostupne, ali nisu popunjene, postojat će samo jedan način prijevoza.

Prema informacijama Finanaca, Slovenske željeznice procjenjuje da je poslovanje Nomaga stabilno, uglavnom zbog koncesije, s izuzetkom Gorenjske, kojom dominira prijevoznik Arriva, ali ima pokrivenu cijelu zemlju. Prema početnim procjenama, Nomago grupa je 2019. završila sa 90 do 95 milijuna eura bruto prihoda, objavljeno je prošle godine. Na kraju godine imali su više od 700 autobusa i nešto više od 1100 zaposlenika u grupi.

U Nomagu je povezano nekoliko autobusnih tvrtki: Izletnik Celje, Avrigo iz Nove Gorice, Promet Mesec iz Logatca, autobusno tvrtka Rižana, Brioni iz Pule, Integral Brebus iz Brežica i turistička agencija STA Putovanja, a u Italiji su lani preuzeli Alibus International.

Dvoznamenkasti rast
Prije spajanja autobusnih tvrtki u Nomagom, Adventura je Avrigu pripojili tvrtke Integral Notranjska, Integral Zagorje i Integral Kočevje, a Izletniku Celje su u lipnju 2017. pripojili koruški Koratur.

Prema pisanju Financa u studenome 2019., nova strategija Nomaga trebala bi se usredotočiti na razvoj dva strateška stupa poslovanja. U prvom su integrirani javni putnički prijevozi u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj, gradski putnički promet u šest gradova, školski prijevoz za više od stotinu škola i prijevoz radnika za neke velike tvrtke u regiji Alpe Adria. Drugi stup ima za cilj širenje u Europi, gdje se očekuju dvoznamenkaste stope rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close