Slovenska vlada namjerava zadržati turističku grupu Sava u domaćim rukama

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2022. u 22:00
Slovenska država iskoristit će pravo prvokupa i i umjesto Mađara kupiti udio u Savi koji prodaje fond York/PD

Osnovni kapital SDH povećat će se za 41,6 milijuna eura, s nešto više od 260 milijuna eura na nešto manje od 302 milijuna eura.

Slovenska država iskoristit će pravo prvokupa i i kupiti udio u Savi koji prodaje fond York i tako turističku grupu zadržati u domaćim rukama.

Odluku o tome donijela je vlada Slovenije, a suglasnost je dao i Nadzorni odbor državnog fonda KAD. Kako je priopćilo Ministarstvo financija, vlada je na dopisnoj sjednici Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji zastupa državni vlasnički interes u više od pedeset kompanija, osigurala sredstva za kupnju udjela u Savi.

Osnovni kapital SDH povećat će se za 41,6 milijuna eura, s nešto više od 260 milijuna eura na nešto manje od 302 milijuna eura. Dokapitalizacija će se provesti izdavanjem najviše 24.922 dionice.

Ministarstvo financija pripćilo je da je cilj dokapitalizacije “osiguravanje sredstava SDH za provedbu strategije turizma i doneseni godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022. godinu”.

U skladu s vladinom odlukom, SDH mora istražiti poslovanja tvrtke i njenih podružnica u roku od deset mjeseci od bilo kakvog kapitalnog ulaganja koje će dobiti iz tih sredstava.

Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva, u međuvremenu je na Twitteru izrazio zadovoljstvo što “imamo široki politički konsenzus za korištenje prava prvokupa”. “Vjerujem da će priča ići u dobrom smjeru i da ćemo dovesti do restrukturiranja Save na način koji će biti dobar za turizam, zaposlenike i Sloveniju”, dodao je Počivalšek.

Luksemburška tvrtka York Global Finance Offshore BDH nedavno je potpisala ugovor o prodaji svog udjela od 43% u grupi Sava mađarskom fondu Diofa Asset Management za 38 milijuna eura. Izravni kupac dionice Save je mađarska tvrtka Prestige Tourism.

Iako su potpisali ugovor Mađari čekaju SDH i KAD koji imaju pravo prvokupa. SDH i KAD su suvlasnici Save sa 18,69 i 28,05 posto vlasničkog udjela.

Prestige Tourism je prilikom potpisivanja ugovora najavio da će u Savu uložiti 200 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close