Legendarni proizvođač obuće prodan češkoj obiteljskoj tvrtki K&H, ponudili su 20 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2022. u 09:17
DUTB je postao većinski vlasnik Alpine 2015. godine, te je kompaniji odobrio nešto manje od 24 milijuna eura kredita/SHUTTERSTOCK

Novi vlasnik ponudio je 20 milijuna eura, dok je domaći Elan bio spreman platiti samo 17 milijuna.

Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora završena je prodaja Alpine, slovenskog proizvođača obuće, najpoznatijeg po zimskom i sportskom segmentu.

Novi vlasnik bit će češka kompanija K&H, koju je izabrao većinski vlasnik Alpine – Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB). Česi će omogućit rast uz zadržavanje postojećeg broja zaposlenih i sjedišta kompanije u općini Žiri.

Veliko zanimanje investitora
Kupoprodajna cijena nije otkrivena, ali prema ranijem pisanju slovenskih medija K&H je za Alpinu ponudio 20 milijuna eura, što je znatno više od 17 milijuna eura koliko je bio spreman platiti slovenski proizvođač sportske opreme Elan.

Proces prodaje Grupe Alpina počeo je u kolovozu 2021. Kako navode iz DUTB-a, odlučili su se za prodajnu strategiju u nekoliko koraka. To je uključivalo due diligence potencijalnih kupaca, prikupljanje neobvezujućih i na kraju obvezujućih ponuda.

DUTB je postao većinski vlasnik Alpine 2015. godine, te je kompaniji odobrio nešto manje od 24 milijuna eura kredita i omogućio gotovo 20 milijuna eura konverzije duga u vlasnički kapital.

“Veliko zanimanje investitora i visoka ostvarena vrijednost za porezne obveznike dokaz su da je vrijeme za prodaju bilo prikladno”, rekli su iz DUTB-a. Naime, deset potencijalnih investitora, kako iz Slovenije tako i iz inozemstva, pokazalo je želju za kupnjom. Kupac K&H izabran je ne samo zbog najveće financijske ponude, već i zbog buduće razvojne strategije Alpine.

44,7

milijuna eura prihoda ostvarila je Alpina 2021. godine

Novi vlasnik, koji je Upravi i predstavnicima Radničkog vijeća i sindikata već iznio razloge za kupovinu Alpine i buduće planove s kompanijom, fokusirat će se na restrukturiranje i unaprjeđenje proizvodnje, prodaje, odnosa s poslovnim partnerima i daljnji razvoj Alpine i njenih proizvoda.

K&H je dio Franco Grupe koju čini 30 tvrtki, s poslovanjem u Češkoj, Slovačkoj i Austriji, te brojnim kupcima iz Europe, Afrike i Azije. Riječ je o uspješnoj obiteljskoj tvrtki u vlasništvu Františeka Pivode i njegova dva sina.

“Alpina je prepoznat i traženi brend što je potvrdilo veliko zanimanje potencijalnih kupaca. Taj potencijal prepoznao je i novi vlasnik, koji ima hrabre razvojne planove za Alpinu u svim područjima njenog poslovanja koji će osigurati daljnji rast i razvoj tvrtke”, rekao je Franci Matoz, predsjednik Uprave DUTB-a.

František Pivoda, vlasnik i direktor Franco Grupe, dodao je kako svoju odluku o kupnji temelji na činjenici da je riječ o iznimno prepoznatljivom, snažnom i kvalitetnom brendu, posebno u sportskom segmentu, s istaknutom pozicijom na tržištu.

Posluju i u BiH
“Brend Alpina ostat će netaknut na razini imena, a njegov će identitet biti nadograđen i obogaćen vrijednostima, kako u sportu tako i u modi”, rekao je Pivoda. Alpina je 2021. ostvarila 44,7 milijuna eura prihoda, dok je zabilježila gubitak od 900.000 eura.

Alpina je, među ostalim, snažno prisutna na tržištu Bosne i Hercegovine gdje ima većinsko vlasništvo u kompanijama Alpina-Bromy iz Tešnja i Alpina FOGS iz Sarajeva, a većinski je vlasnik i lanca trgovina Alpina BH.

Komentirajte prvi

New Report

Close