Zaustavljena pošiljka od 18.000 tona krastavaca iz Srbije, u njima pronađeni ostaci fungicida metalaksil

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2023. u 07:00
Pošiljka zaustavljena jer su u krastavcima pronađeni ostaci fungicida metalaksil/D. Špehar/PIXSELL

Dopuštena količina fungicida metalaksil je 0,01, a u pošiljci krastavaca iz Srbije bilo je 0,025 miligrama ostataka pesticida po kilogram.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Srbije Nebojša Milosavljević potvrdio je u četvrtak da je na granici sa Slovenijom zaustavljeno 18.000 tona svježih krastavaca iz Srbije jer su u njima pronađeni ostaci fungicida metalaksil.

“Svježi krastavac iz Srbije zaustavljen je na granici sa Slovenijom jer je u njemu pronađena supstanca fungicid metalaksil iznad dozvoljene granice propisa”, rekao je Milosavljević Tanjugu. Milosavljević je dodao da proces analize još nije završen, precizirajući da su kolege iz Slovenije radili analize u dva laboratorija i da su dobijeni različiti rezultati.

“Jedna analiza pokazala je veće količine ove tvari od dopuštenih, dok je druga analiza pokazala njezinu prisutnost u granicama. Trenutačno se u Sloveniji radi super analiza i očekujemo konačan odgovor, rekao je. Budući da je analiza još u tijeku, dodao je, ova pošiljka krastavaca iz Srbije nije vraćena.

– Od ponedjeljka ćemo dobiti punu informaciju o tome što se događa, tražili smo i da nam usmeno kažu o čemu se radi. Vidjet ćemo na kraju hoće li krastavci biti uništeni ili će se vratiti. Sve zavisi od rezultata superanalize koja je u toku”, rekao je Milosavljević.

Na pitanje što će se dogoditi ako sporna pošiljka bude vraćena u Srbiju, sugovornik Tanjuga objasnio je da će ona prvo biti ponovno analizirana na srbijanskoj granici i da će se na temelju tih rezultata odlučiti o daljnjim mjerama., odnosno da li će pošiljka biti uništena ili će se naći na tržištu ako je ispravna.

Milosavljević je dodao da je fungicid metalaksil, koji je navodno pronađen u krastavcima, supstanca koja se koristi protiv truleži i da nije zabranjena niti štetna, a kao takva je označena i u EU.

Kako stoji na stranicama RASFF-a, dopuštena količina fungicida metalaksil je 0,01, a u pošiljci krastavaca iz Srbije bilo je 0,025 miligrama ostataka pesticida po kilogramu. Ova kemijska tvar pripada acilalaninima i uglavnom se koristi za suzbijanje uzročnika plamenjače krumpira i rajčice, prenosi Tanjug.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<h1 class=”title title–xlarge”>18.000 tona???</h1>
kako se to današnjom tehnologijom može transportirati 18 TISUĆA tona??? ako u jedan vagon stane 10 tona, to je vlak od TISUĆU OSAMSTO vagona???

 

New Report

Close