Slovenija pripremila milijardu eura za pomoć gospodarstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 16. ožujak 2020. u 22:00
Elan, slovenski proizvođač sportske opreme, potpuno je zaustavio proizvodnju na tri tjedna/ SHUTTERSTOCK

Slovenska turistička zajednica raspisala je natječaj za sufinanciranje promocije turističke ponude prilagođene trenutnoj situaciji, te je moguće subvencionirati promociju i na domaćem tržištu.

Slovenska država priprema mjere koje će biti prilagođene trenutnoj situaciji, odnosno rješavanju problema u kojima su se slovenske tvrtke našle zbog učinaka pandemije koronavirusa na gospodarstvo. Ukupno riječ je o gotovo milijardu eura.

Pomoć za tvrtke provodit će se izravno putem Zakona o izvanrednim situacijama, usto mjere pripremaju SID banka i Slovenski fond za poduzetništvo, a očekuje se da će Slovenski fond za regionalni razvoj donijeti mjere u području kredita, pišu Finance.

Prihvatili interventni zakon

Vlada je prihvatila interventni zakon za pomoć tvrtkama koje će zbog učinaka koronavirusa biti prisiljene slati zaposlenike na privremeno čekanje na posao. Poduzeća će moći dobiti naknadu ako ne mogu istovremeno osigurati posao za najmanje 30 posto zaposlenika koji moraju biti stavljeni na čekanje. Elan je npr. na tri tjedna potpuno zaustavio proizvodnju.

ržava će nadoknaditi 40 posto naknade plaće u slučaju privremenog čekanja na posao (iznos će biti ograničen prema gore, do maksimalne isplate naknade za slučaj nezaposlenosti, tj. 892,50 eura), a u slučaju radnika u karanteni koji neće moći raditi – u cijelosti.

50

milijuna eura namijenjeno je tvrtkama koje ne mogu osigurati posao za najmanje 30 posto svojih radnika, te ih moraju poslati na čekanje

Očekuje se da će ova mjera biti dostupna u iznosu od 50 milijuna eura, s procijenjenih 30.000 radnika mjesečno u tri mjeseca, dok će iznos za karantenu biti 520.000 eura, uz pretpostavku da dvije tisuće ljudi budu u karanteni tijekom 14 dana.

Zakon ne pokriva samozaposlene, a Ministarstvo gospodarstva priprema mjere i za njih. SID banka će pružiti pomoć kroz različite mjere. Dodali su i da će tvrtkama koje su već njihovi klijenti i pruže dokaz o šteti, prilagoditi procjenu usklađenosti s financijskim obvezama. Programi će se aktivirati uskoro.

SID banka će ponuditi kredite iz vlastitih sredstava po povoljnoj kamatnoj stopi i de minimis shemi za potrebe financiranja likvidnosti. Kvota programa bit će 50 milijuna eura i može se koristiti šest mjeseci. Budući da je riječ o potporama de minimis, do drugih smjernica Europske komisije morat će udovoljiti gornjoj granici do 200.000 eura takve pomoći tijekom tri financijske godine.

Tu su i krediti u suradnji s MGRT-om. Riječ je o izravnom financiranju tvrtki iz svih gospodarskih sektora za osiguranje potrebne likvidnosti za financiranje poslovanja tijekom razdoblja izrazitog pada operativnog prihoda zbog širenja koronavirusa.

Iznos pojedinačnog krediti iznosit će od sto tisuća do pet milijuna eura uz povoljnu kamatnu stopu (pod pravilom de minimis), a rok otplate bit će od dvije do 12 godina s odgovarajućim moratorijima.

Za mikro, male i srednje tvrtke

Kada je riječ o turizmu, predviđen je program financiranja ulaganja tako da će biti moguće financirati i obrtna sredstva kompanije, a razmatra se i mogućnost proširenja programa na ugostiteljstvo. Program se procjenjuje na sto milijuna eura. I Slovenska turistička zajednica raspisala je natječaj za sufinanciranje promocije turističke ponude prilagođene trenutnoj situaciji.

toga je moguće subvencionirati promociju i na domaćem tržištu, a ne samo u inozemstvu. Za tu svrhu namijenjeno je ukupno 430.000 eura, pri čemu pojedinačni podnositelj zahtjeva moći dobiti od 10 do 50 tisuća eura ili do 60% opravdanih troškova.

Slovenski poduzetnički fond uskoro će raspisati nove pozive za prijedloge za ublažavanje učinaka širenja koronavirusa, s tim da je jedan već najavljen.

Trenutno je predviđeno 115 milijuna eura za paket mjera. Očekuje se da će sredstva za očuvanje likvidnosti biti dostupna za mikro, mala i srednja poduzeća i zadruge, u ukupnoj vrijednosti od 25 milijuna eura.

Moguće je posuditi od 40 do 125.000 eura za otklanjanje problema s likvidnošću u različitim područjima poslovanja. Prioritetni sektori uključuju hotelijerstvo, ugostiteljstvo, turizam, dobavne lance za automobilsku industriju, promet i druge proizvodne sektore.

Komentirajte prvi

New Report

Close