Slovenija ostaje bez turista iz Azije sve do kraja listopada

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2020. u 21:59
U siječnju i veljači još je bilo rezervacija, a zatim samo otkazivanja/ Ivica Galović/PIXSELL

Grupe iz Azije obično broje do trideset ljudi, a planiraju provesti jednu ili dvije noći u Sloveniji, po mogućnosti na Bledu ili Ljubljani.

U Ljubljani ovih dana gotovo nema turističkih skupina iz Azije, neke su otkazale čak i turističke aranžmane koji su planirani tek u listopadu. Otkazi, očekivano, stižu i iz Italije. Ako su početkom ožujka ljubljanski hoteli izgledali prilično optimistično, jer tada nije bilo drastičnih otkaza, situacija je sada nešto drukčija, piše Dnevnik.

“U skoroj budućnosti očekujemo pad posjetitelja iz zemalja zahvaćenih novim virusom”, najavila je Nina Kosin iz Turizma Ljubljana. “U siječnju i početkom veljače rezervacije su još uvijek dolazile, a zatim samo otkazivanja”, objašnjava Janez Virant, turistički vodič i član Udruženja regionalnih turističkih vodiča Slovenije.

Putnički aranžmani obično se pregovaraju izravno s azijskim putničkim agencijama ili preko domaćih agencija. Grupe obično broje do trideset ljudi, a planiraju provesti jednu ili dvije noći u Sloveniji, po mogućnosti na Bledu ili Ljubljani, a također će angažirati lokalnog vodiča.

“Na primjer, dogovorio sam aranžmane za četrnaest grupa s jednom od agencija. Svi su otkazani”, kaže Virant, napominjući kako to nisu samo kratkoročni otkazi. “Neke su skupine otkazale ture dogovorene za travanj, svibanj, lipanj, kao i rujan i listopad.”

Stanje je nešto manje dramatično kod turističkog vodiča Chinatsu Nakajime iz Japana, koji živi u Ljubljani. “Početkom ožujka imao sam neke grupe, ali tada su počela otkazivanja. Ali rezervacije koje imam za drugu polovicu godine ostaju”, kaže Nakajima.

Komentirajte prvi

New Report

Close