Slovenija dobila 1,200.000 zaštitnih maski iz Češke

Autor: Poslovni dnevnik , 02. travanj 2020. u 21:59
Potrebna oprema za dolazeći vrhunac epidemije koronovarusa, koji se očekuje u Sloveniji, prebačena je iz Češke zrakoplovom mađarske vlade

Na nedostatak opreme i zaštitnih sredstava tuže se i djelatnici domova za umirovljenike.

Slovenija je dobila pošiljku zaštitne opreme za borbu s koronavirusom iz Češke, iz koje je stiglo milijun kirurških maski i 200.000 maski FFP2, kakve koriste zdravstveni djelatnici, potvrdila je na Twitter profilu slovenska vlada.

Premijer Janez Janša na svom je Twitteru naveo da je potrebna oprema za dolazeći vrhunac epidemije, koji se očekuje u Sloveniji, prebačena iz Češke zrakoplovom mađarske vlade pa je na pomoći zahvalio češkom premijeru Andreju Babišu, ali i mađarskom Viktoru Orbanu. “Vratit ćemo vam čim bude moguće”, napisao je Janša jer je Slovenija sličnu pošiljku dobila i prošlog tjedna.

Zahvalnost je izrazio i ministar obrane Matej Tonin, napisavši: “Naši prijatelji Česi opet su nam priskočili u pomoć. Očito solidarnost unutar EU još uvijek postoji”. Od zaštitne opreme i sredstava Sloveniji najviše nedostaju respiratori za oboljele od Covida-19 na intenzivnim odjelima te najučinkovitije zaštitne maske standarda FFP2 i FFP3.

Na nedostatak opreme i zaštitnih sredstava tuže se i djelatnici domova za umirovljenike, u koje se opasno proširila zaraza, pa petina od zaraženih koronavirusom dolazi iz te populacije, a iz domova za starije je i najveći broj od do sada 15 umrlih.

Komentirajte prvi

New Report

Close