Slovenija bi e-vinjete mogla dobiti krajem 2021.

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2020. u 21:59
Elektronske vinjete djelovale bi na temelju registarskih tablica vozila/Dalibor UrukaloviĆ/PIXSELL

Ministar infrastrukture o ideji uvođenja elektronske vinjete razgovarao s predstavnicima Darsa, upravljačem autocestama.

Slovenija bi e-vinjete mogla dobiti u prosincu 2021., rekao je Jernej Vrtovec, slovenski ministar za infrastrukturu. Već je o ideji uvođenja elektronske vinjete razgovarao s predstavnicima Darsa, upravljačem autocestama, koji su se složili s prijedlogom, prenosi agencija STA.

U ožujku je Vrtovec najavio da će kao ministar staviti veliki naglasak na tzv. zeleni sporazum, jer želi društvo bez ugljika, a također se založio za uvođenje e-vinjete.

Sada je potvrdio da je već razgovarao s Darsom o tome kako se taj prijedlog može provesti. On vjeruje da bi elektronskim vinjetama koje djeluju na temelju registarskih tablica vozila mogli olakšati pristup vinjetama.

Dok pitanje privatnosti i prikupljanja podataka ostaje otvoreno, Vrtovec vjeruje da će tu dvojbu moći riješiti u suradnji s uredom povjerenika za informiranje.

Dodao je da ostaje posvećen razvoju željezničkih veza u Sloveniji i razvoju javnog putničkog prometa, jer smatra da je to jedini način na koji se može slijediti ciljeve dekarbonizacije.

Objasnio je da rade s nadležnim ministarstvima koja će izraditi prijedlog o naknadi troškova onima koji su kupili mjesečne ili godišnje karte za javni putnički prijevoz, ali ih sada ne mogu koristiti. “Moguća rješenja stavit ćemo u drugi paket mjera za ublažavanje učinaka koronavirusa”, objasnio je ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close