Slijedi značajniji prodor srpskih proizvođača odjeće i obuće na veliko inozemno tržište

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2022. u 07:12
Foto: Pixabay

Ruski distributer tekstilnih proizvoda i obuće Etalon potpisao je prvi put ugovore s Trend–Texom i Yumcom, a s Tigrom, Obućom Pavle i Krke–Systemom, s kojima već surađuje, dogovorio je veću isporuku.

Srpska tekstilna industrija lani je izvezla robu vrijednu od oko milijardu eura, što je za 13 posto više nego 2020. Nedavno su potpisani novi ugovori za izvoz radne opreme na rusko tržište, na koje se već izvozi dječja obuća, piše Politika.

Predstavnici ruskog distribucijskog lanca tekstilnih proizvoda i obuće Etalon boravili su prošog tjedna u Srbiji i potpisali nove ugovore s kompanijom Trend–Tex koja će početi izvoziti radnu i zaštitnu odjeću, kao i s Yumcom koji će izvoziti odjeću za sportski lov i ribolov.

S kompanijama Tigar AD, Obuća Pavle i Krke–System ruski distributer surađuje od 2021. i dogovorili su povećanje količine robe koja će u Rusiju biti upućena sljedećih dana.

Dolaze ponovno za mjesec dana
Nemanja Jovanović, iz Udruženja za tekstil Privredne komore Srbije, koja je posredovala pri ugovaranju navedenih poslova, kaže da je s ruskom distributerom 2021. ugovoren izvoz u vrijednosti od oko 1,2 milijuna eura.

“Ove godine očekujemo tri milijuna eura dogovorenih poslova povezanih s dječjom i radnom obućom. Predstavnici Etalona obećali su da će ponovno doći za mjesec dana i ugovori s njima trebali bi iznositi pet milijuna eura godišnje”, objasnio je Jovanović. On dodaje da je ukupan izvoz obuće na rusko tržište bio vrijedan oko 7,5 milijuna eura.

Cjelokupan izvoz obuće i predmeta od kože vrijedio je lani 380,5 milijuna eura, što je za 24 posto više u odnosu na 2020.

Zbog otežane međunarodne logistike i transporta s udaljenijih destinacija primjetno je sve veće zanimanje kupaca i trgovaca iz europskih zemlja, poput Njemačke, Austrije i Mađarske, te se ove godine očekuje daljnji rast izvoza tekstilne industrije Srbije.

Danijela Aleksov, pomoćnica glavnog direktora za kontrolu kvaliteta u kompaniji Tigar, kaže da je bilo teško izaći na rusko tržište. Već su imali jednu isporuku radnog, lovnog i ribolovnog programa u listopadu 2021., i pripremaju drugu.

“Godinama smo se pokušavali na razne načine vratiti na rusko tržište i pronaći ozbiljne kupce i distributere, međutim dolazilo je do određenih poteškoća u finalnoj realizaciji posla. Ovo je rezultat dugoročne suradnje s Privrednom komorom i zajedničkih napora da se povežemo s distributerima za naše proizvodne programe na ruskom tržištu”, objašnjava Danijela Aleksov.

Prema njenim riječima, Etalon je prvi ozbiljan kupac koji se pojavio u Tigru nakon dugo godina.

“Prilikom druge posjete našoj kompaniji, koja je realizirana ovih dana, razgovarali smo o povećanju količina za isporuku koja ide ovog mjeseca. Oni kao kompanija pripremaju certifikaciju za rusko tržište”, dodala je Aleksov.

Kupci povećavaju narudžbe
Kada je riječ o europskom tržištu, ona kaže da postojeći kupci povećavaju potražnju, ali se javljaju i mnogi ozbiljni igrači u području distribucije gumene obuće koji tragaju za proizvođačem iz Europe.

Srđan Pavlović, vlasnik tvrtke za proizvodnju dječje obuće Obuća Pavle, navodi da su se godinama pokušavali probiti na rusko tržište, ali nisu uspijevali. Tek su uz pomoć Privredne komore krajem prošle godine ugovorili izvoz vrijedan 170.000 eura i nedavno dogovorili novi kontingent robe u vrijednosti od 300.000 eura.

“Kada se posao ustali očekujem da ćemo izvoziti za oko 500.000 eura godišnje”, kaže Pavlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close