Skuplje gorivo zaprijetilo BiH prijevoznicima, a oni ne mogu povećati cijene

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

BiH je u protekle dvije-tri godine napustilo više od 2000 prijevozničkih tvrtki koje su se preregistrirale u nekoj od zemalja EU.

Cijene goriva proteklih mjeseci nekoliko puta su rasle, a ta poskupljenja najviše pogađaju prijevoznike. Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport Republike Srpske, rekao je za Klix.ba kako očekuju da će u sljedećem razdoblju cijena goriva doći i do 2,50 KM (1,27 eura).

“Iako cijena goriva raste, mi ne možemo povećati cijene prijevoza već deset godina. Nekoliko puta smo upućivali apele nadležnim institucijama tražeći da se država odrekne jednog dijela trošarina i poreza na gorivo kako bi nam olakšali, jer na jednu litru goriva država uzme 1,10 KM. Uz takve namete i česta poskupljenja neki prijevoznici razmišljaju o gašenju tvrtki”, istaknuo je Grbić.

Kamioni stoje parkirani

On dodaje da će poduzetnici još više odlaziti u zemlje Europske unije i tamo pokretati posao, a već ih je velik broj otišao.

“Čim gorivo poskupi, gotovo sve vrste robe i usluga također poskupe. Međutim, prijevoz to ne prati. Naše cijene su iste sada kada je gorivo gotovo 2,50 KM, kao i kada je cijena bila 1,50 KM”, objasnio je Grbić.

Kao još jedan od velikih problema Grbić je naveo i nedostatak radnika. Kaže kako je BiH u protekle dvije-tri godine napustilo više od 5000 profesionalnih vozača.

5000

profesionalnih vozača otišlo je posljednjih godina iz BiH

“Svaka prijevoznička kuća ima četiri-pet kamiona koji stoje parkirani jer ih nema tko voziti. Velika Britanija i SAD trenutačno traže oko dva milijuna vozača, a uvjeti su mnogo bolji nego ovdje. Zbog toga, ali i zbog maćehinskog odnosa vlasti BiH prema nama, državu je u protekle dvije godine napustilo više od 2000 prijevozničkih tvrtki koje su se preregistrirale u Sloveniji ili nekoj drugoj EU zemlji”, rekao je Grbić.

Dejan Mijić, predsjednik Udruženja za međunarodni prijevoz putnika pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, ističe da su problemi u javnom prijevozu počeli lani, u vrijeme pandemije, kada je došlo do određenih ograničenja i velikog smanjenja broja putnika u javnom prijevozu.

“Niti 16 do 17 mjeseci kasnije situacija se nije popravila, putnici se nisu u potpunosti vratili u javni prijevoz. Ljudi su prestali putovati ili koriste vlastiti prijevoz. Naš problem je što nam nadležna tijela nisu izašla ususret i nismo dobili nikakvu pomoć”, rekao je Mijić.

Koriste sve pričuve

U međuvremenu, autobusni prijevoznici vratili su se na 90 posto linija koje su ranije održavali, ali su im prihodi tek na 60 posto razine prije pandemije.

“Krajnje je vrijeme da država intervenira svojim mjerama. Donijeli smo zaključke i prijedloge koje ćemo uputiti Vijeću ministara i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, od kojih tražimo da javni prijevoz bude oslobođen plaćanja trošarina i određenih davanja na gorivo.

U javnom prijevozu postoje vozila koja nikad ne izađu na autocestu, a plaćaju trošarinu, i taj namet treba biti trajno ukinut za gradske i prigradske prijevoznike”, objasnio je Mijić, te dodao da prijevoznici već godinu i pol koriste sve moguće pričuve koje imaju i troše novac iz kredita, nadajući se da će biti bolje.

“Tražimo i od agencija za bankarstvo da nam dopuste produženje moratorija na otplatu kredita jer sada ne možemo vraćati rate”, istaknuo je Mijić.

Saudin Parić, voditelj međunarodnog i međugradskog prometa u tvrtki Centrotrans, također ukazuje na nedostatak radnika, odnosno masovne odlaske u zemlje EU.

“Susrećemo se i s nemogućnošću podizanja cijena karata jer naše usluge koristi najosjetljiviji dio stanovništva. Radna snaga odlazi zbog plaća koje se nude u drugim zemljama. Mi to ne možemo pratiti i pozivamo nadležne da kroz smanjenje doprinosa na plaće omoguće prijevoznicima da povećaju plaće radnicima”, poručio je Parić.

Komentirajte prvi

New Report

Close