Sječa kadrova u BH Telecomu zbog slabašnih rezultata

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Tvrtka je posljednjih godina poslovala relativno stabilno, ali bez većih iskoraka i akvizicija, što je omogućilo konkurenciji da je prestigne.

Otkazana je skupština dioničara BH Telecoma na kojoj je trebao biti imenovan Nadzorni odbor, što je prvi korak kojim počinje tranzicija vlasti u ovoj kompaniji, javlja BiznisInfo.ba.

Naime, 5. svibnja Nadzorni odbor zakazao je Skupštinu dioničara za 15. svibnja ove godine. Na njemu su članovi NO-a trebali dobiti novi v.d. mandat.

Formiranje Vlade
Riječ je o kandidatima koje je predložila sada već bivša Vlada FBiH. Na listi su se našli: Fuad Cuplov, Almina Pilav, Zoran Marijanović, Mugdim Mandžuka, Haris Delizaimović i Nedin Dedić. Riječ je o kandidatima koji su ujedno i dosadašnji članovi Nadzornog odbora.

Međutim, nakon formiranja nove Vlade, ona je 11. svibnja povukla ovlaštenje zastupniku za zastupanje Vlade Federacije BiH u Skupštini društva BH Telecom d.d.

Slijedom toga dvoje od šest kandidata nije dostavilo izjave o prihvaćanju kandidature za članove NO. Stoga se nisu stekli uvjeti za održavanje Skupštine dioničara 15. svibnja te je ona otkazana.

Vlada FBiH sada će predložiti nove kandidate za članove Upravnog odbora, čime će započeti promjene u najprofitabilnijem državnom poduzeću. Nakon toga, slijedi proces preuzimanja upravljanja tvrtkom koju vodi Sedin Kahriman.

Inače, tvrtka je posljednjih godina poslovala relativno stabilno, ali bez većih iskoraka i akvizicija, što je omogućilo konkurenciji da je prestigne. Lani je zabilježio veliki pad profitabilnosti.

Mtel u prednosti
Glavni konkurent, Telekom Srpske, znatno je više ulagao u organski rast i akvizicije, pa je u većini poslovnih parametara uvjerljivo prestigao BH Telecom.

Ukupni prihodi Mtel grupe (Mtel + akvizicije) u prošloj godini iznosili su oko 539 milijuna maraka. Neto dobit iznosila je 85 milijuna, što je godišnji rast od oko 12 milijuna KM. To znači da je Mtel grupa prestigla BH Telecom i po prihodima i po dobiti.

BH Telecom je prošle godine ostvario ukupne prihode od oko 510 milijuna KM i dobit od oko 55 milijuna KM. To je znatno manje u odnosu na 2021. godinu, kada je dobit iznosila 63,3 milijuna KM. 

Komentirajte prvi

New Report

Close