Siječanjska depresija… Cijene osnovnih proizvoda mogle bi rasti

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2024. u 06:11
Foto: Shutterstock

Izvjesno da će gospodarstvenici skuplje plaćati struju pa se strahuje da će mnogi od njih to iskoristiti za rast cijena proizvoda i usluga.

Nova godina je došla, no problemi iz stare godine ostali su itekako aktualni, kada govorimo o cijenama osnovbnih proizbvoda i usluga u Bosni i Hercegovini.

Nakon slavlja i opuštanja tijekom novogodišnjeg slavlja, većina građana će zaviriti u novčanik i prebrojati koliko im je novca ostalo jer ih je ova godina financijski iscrpila; sve je skuplje nego prije.

Bolno otrježnjenje
Kakav početak nove godine u gospodarskom smislu građani mogu očekivati? Tradicionalno svake godine nakon slavlja u mnogim bh. domove pratila je siječanjska depresija. U nekim slučajevima to se događalo i prije jer su građani tijekom cijele godine uznemireni rastom cijena hrane i ostalih životnih troškova.

Moguće nestašice goriva

Pravo je pitanje hoće li BiH imati normalnu opskrbu naftnim derivatima s obzirom na događanja na svjetskom tržištu.

“Ne očekujem ništa, ja sam umirovljenik i imam pristojnu mirovinu pa se nekako može… Imam dva sina koji mi pomažu, od toga živim”; “Cijene su dosta visoke, potrošačka košarica je puno skuplja nego prije. I samo se nadam da poskupljenja neće biti”; “Trenutno su malo snižene, iako su još uvijek previsoke za sve”.

Cijene 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda u velikim trgovačkim lancima neće se mijenjati naredna tri mjeseca. U Udruzi potrošača očekuju da će se to odraziti i na nova sniženja cijena.

Gordana Bulić, Udruženje potrošača TK kazala je:

“Ako imate fiksnu cijenu za jednu vrstu mlijeka i ona se bolje prodaje od drugih vrsta, onda je za očekivati ​​da se trgovci i proizvođači počnu bojati za svoju poziciju te da i oni snize cijenu kako bi osigurali postojeću ili poboljšati tržišnu poziciju”. Moglo bi biti i drugačije jer je već sada izvjesno da će gospodarstvenici skuplje plaćati struju.

Igor Gavran, ekonomski analitičar rekao je:

“Moguće je da će neki to opravdano, najneopravdanije iskoristiti za povećanje cijena, ali to ne može biti drastično. Što se tiče rasta cijena, dodatnih negativnih iznenađenja ne bi trebalo biti”. Ono što bi najviše negativno iznenadilo građane bilo bi poskupljenje goriva.

Trgovci naftnim derivatima smatraju da nitko sa sigurnošću ne može reći kolike će biti cijene, te da je pravo pitanje hoće li Bosna i Hercegovina imati normalnu opskrbu naftnim derivatima s obzirom na dešavanja na svjetskom tržištu? Zato se nadaju olakšanju.

Cijene goriva
Milenko Bošković, iz Udruženja trgovaca naftnim derivatima rekao je:

“KSve bi bilo drugačije kada bi postojala dobra politička volja za strukturu cijena u poreznim olakšicama. Porez iznosi 43% od maloprodajne cijene. Vidimo na kraju godine kako se svi hvale kako smo skupili više poreza, to je produkt poskupljenja, inflacije i ostalih ekonomskih faktora”.

Sve su to najteže osjetili građani koji su se često zaduživali kako bi financijski preživjeli od prvog do prvog jer njihova primanja ponekad ne pokrivaju ni osnovno. Nova godina je stigla, a u njoj će se očito ponoviti stari problemi.

Komentirajte prvi

New Report

Close