Selo bez vode i ceste, ali se grade luksuzne vile: Kupci zemljišta dolaze sa svih strana

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2021. u 05:02
Ivanicu nazivaju i predgrađem Dubrovnika /Shutterstock

Ako izuzmemo pandemiju, posljednjih deset godina najbrojniji gosti bili su Britanci, Irci i Skandinavci.

Selo Ivanica u općini Ravno u BiH, uz granicu s Hrvatskom, nazivaju i predgrađem Dubrovnika, jer je od tog hrvatskog turističkog grada udaljeno tek šest kilometara. Posljednjih godina to mjesto nosi i naziv “hercegovački Beverly Hills”, jer u njemu niču luksuzne vile za odmor, piše Dnevni Avaz.

Jedan od prvih koji su prepoznali isplativost ulaganja u Ivanicu je Jovica Božić, BiH iseljenik, koji već dugo posluje u Velikoj Britaniji.

On kaže da je uz odličnu uslugu, hercegovačku gostoljubivost i idealnu lokaciju Ivanica postala prava oaza za turiste, što oni prepoznaju i vraćaju se ponovno.

“A još ako dodate sav luksuz u vilama onda tu nema promašaja”, kaže Božić. On je prvu vilu izgradio 2008. nedaleko od graničnog prijelaza s Hrvatskom. “Bilo je to mjesto kao u raju, lokacija s koje se vidi more kao na dlanu, a cijene su bile tri do četiri puta niže u odnosu na susjedstvo, u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

U Ivanici nema vode niti kanalizacije, ali mi smo se snašli. Izgradili smo velike rezervoare za vodu i vlastite biopročistače, tako da su naše otpadne vode ekološki prihvatljive”, objašnjava Božić.

Njegova tvrtka raspolaže sa 20 luksuznih vila u Ivanici i jednim apartmanskim smještajem. “Naše naselje nazivamo Dubrovački visovi, a kada dobijemo vodu i asfalt s pratećom infrastrukturom podsjećat ćemo na Beverly Hills.

Ako izuzmemo pandemiju, posljednjih deset godina najbrojniji gosti bili su Britanci, Irci i Skandinavci, dok su lani dolazili gosti iz Sarajeva, Banja Luke i Beograda, ali i veliki broj diplomata koji rade u BiH”, objašnjava Božić.

Mubina van Veen-Isović, vlasnica agencije za nekretnine koja ima dvije vile za iznajmljivanje u Ivanici, kaže da za tu lokaciju zna još od prije rata, kada je tu bilo vikend naselje, gdje su ljudi imali kuće za odmor.

“Nakon rata Ivanica je bila devastirana. Sve je bilo porušeno i svi su me pitali što ću tamo. Ali kupila sam neke lokacije i to se pokazalo kao dobra investicija jer su cijene ubrzo počele rasti. Izgradila sam dva objekta koja i danas iznajmljujem”, kaže Isović.

Prema njenim riječima, infrastruktura je loša, ali dodaje da mala Općina Ravno sama ne može ostvariti tako veliki projekt i nužna je pomoć s više razine.

“Kupci zemljišta dolaze sa svih strana. Ima tu dosta stranaca koji su prepoznali idealan geografski položaj ovog mjesta. Ali među njima ima i onih koji kupljeno zemljište sada prodaju jer se predugo ne događa ništa, infrastruktura je i dalje izrazito loša. To ljude odbija jer onaj tko počne graditi želi imati vodu i normalnu cestu”, objasnila je Jovica Božić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Selo bez vodovoda i kanalizacije, vrlo uskoro na drugoj strani schengenske granice?

New Report

Close