Moraju kupiti četiri puta skuplji plin da građani ne bi ostali bez grijanja

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2022. u 07:11
Toplane Sarajevo 24. siječnja ostale su bez plina, nakon što ih je Sarajevogas isključio s plinskog sustava/Shutterstock

Energoinvest, glavni uvoznik plina u Federaciji BiH, ograničio je isporuku prema distribucijskoj kompaniji Sarajevogas, što je dovelo do smanjene dostave krajnjem potrošaču tvrtki Toplane Sarajevo.

Građane Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, 25. siječnja dočekalo je 15 stupnjeva ispod nule, ali i neizvjesnost hoće li zbog smanjenog dotoka plina imati osigurano grijanje.

Kompanija Toplane Sarajevo, u vlasništvu Kantona Sarajevo, 24. siječnja ostala je bez plina, nakon što je druga kantonalna tvrtka Sarajevogas isključila s plinskog sustava. Toplane su zbog toga prisiljene koristiti lož ulje za zagrijavanje oko 53.000 stanova i poslovnih prostora, javlja Radio Slobodna Europa (RSE).

Dodatnih milijun eura
No u Toplanama su rekli da lož ulja ima za samo dva dana. To je za RSE potvrdila Irma Ašćerić, glasnogovornica Toplana. Nakon toga uslijedilo bi gašenje sustava.

“Pokrenuli smo nabavu alternativnih goriva, ali u skladu sa Zakonom o javnim nabavama to traje od mjesec do dva”, objašnjava Ašćerić.

Sredinom siječnja je Energoinvest, glavni uvoznik plina u Federaciji BiH, u vlasništvu vlade tog BiH entiteta, ograničio isporuku prirodnog plina prema distribucijskoj kompaniji Sarajevogas, što je dovelo do smanjene isporuke prema Toplanama, kao krajnjem potrošaču.

150

tisuća građana grije se putem Toplana Sarajevo

Do problema u opskrbi plinom glavnog grada BiH došlo je, kako je priopćeno iz Energoinvesta, jer Sarajevogas nije naručio dovoljne količine plina.

Iz Energoinvesta ističu kako su poslali poruku Sarajevogasu i Toplanama, obavještavajući ih da su spremni naručiti dodatne količine plina ako ne postoje druga rješenja za grijanje.

“Ta dodatna količina plina mora se naručiti po trenutačnim tržišnim cijenama koje su daleko veće od cijene plina kojim nas redovito opskrbljuje Gazprom”, stoji u priopćenju Energoinvesta. To znači da bi Sarajevogas trebao platiti četiri puta više (oko milijun eura) za dodatnu količinu plina.

Iz Sarajevogasa kažu kako tvrdnje Energoinvesta nisu točne, jer su plin Sarajevu ograničili upravo uvoznici, odnosno Energoinvest. BiH se opskrbljuje plinom putem plinovoda Turski tok koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora i dalje prema Europi.

Povlašteni ArcelorMittal
Vlada Kantona Sarajevo priopćila je nakon sastanka s čelnicima Sarajevogasa i Toplana kako neće dopustiti da građani ostanu bez grijanja.

Navedeno je i kako je manjak nastao zbog nepredviđenog povlačenja 150.000 kubika plina, što je tražila kompanija ArcerolMittal zbog navodnog remonta. Tvrde da, dok Energoinvest traži da građani Kantona Sarajevo plaćaju tržišnu cijenu plina za dodatne količine, ArcelorMittal dodatne količine plaća po nižim, ranije ugovorenim cijenama.

Vlada Kantona Sarajevo zbog toga je na izvanrednoj sjednici donijela odluku da se nabave dodatne količine plina po tržišnoj cijeni, kako bi spriječili obustavu grijanja za više od 150.000 građana koji su korisnici Toplana Sarajevo.

Komentirajte prvi

New Report

Close