Sarajevo dobiva prvu industrijsku zonu, poziv za ponude do 30. ožujka

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2023. u 22:00
Natječajna dokumentacija dostupna je na web portalu javnih nabavki www.ejn.gov.ba/Shutterstock

Industrijska zona KS važna je za razvoj i unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture i privlačenja velikih domaćih i stranih investicija, kažu iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je na portalu javnih nabavki tendersku dokumentaciju za nabavku usluge “Izrada Predstudije izvodljivosti za uspostavu poslovne zone PZ “Doglodi” u Sarajevu” kao preduvjeta za početak realizacije projekta osnivanja prve poslovno-inudstrijske zone Kantona Sarajevo, piše internetski portal biznisinfo.ba.

Obavijest je objavljena 30. prosinca, a javno otvaranje ponuda planirano je 31. ožujka 2023. godine. Tenderska dokumentacija dostupna je na web portalu javnih nabavki www.ejn.gov.ba.

Industrijska zona KS važna je za razvoj i unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture i privlačenja velikih domaćih i stranih investicija u Kanton Sarajevo, a samim tim i mogućnosti povećanja broja privrednih subjekata i otvaranja kvalitetnih radnih mjesta, posebno danas jer Kanton ima ponude investitora za dolazak u Sarajevo, ali Sarajevo nema ništa da im ponudi kad je u pitanju prostorna infrastruktura, rekao je resorni ministar Adnan Delić.

”Imali smo nekoliko upita od stranih investitora, od talijanskih do onih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali svi oni traže lokaciju koja zadovoljava standarde modernog poslovanja.

Mi takve lokacije trenutno nemamo i to je jedan od ključnih razloga zbog kojih Kanton treba imati svoju lokaciju koju će ponuditi budućim investitorima. Sredinom prošle godine Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pokrenulo je aktivnosti s ciljem uspostavljanja prve poslovno-industrijske zone Kantona Sarajevo”, rekao je Delić.

Tadašnjem sastanku o pokretanju aktivnosti na osnivanju poslovne zone prisustvovali su predstavnici Zavoda za planiranje KS, Zavoda za izgradnju KS, predstavnici Općine Ilidža i Pravobranilaštva KS, te Ministarstava komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite okoliša.

Komentirajte prvi

New Report

Close