Samo jedanaest kompanija u RS-u isplatilo dividendu

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Najviše, 84,7 miliona KM, isplatio je “Telekom Srpske”.

Dioničarima je lani samo 11 kompanija u Srpskoj isplatilo dividendu, a najviše, 84,7 miliona KM, isplatio je “Telekom Srpske”.

Pored “M:tela”, NLB banka Banjaluka (26,3 miliona KM), Rudnici željezne rude Ljubija (30 miliona KM), Addiko banka Banjaluka (2,6 miliona KM), “Tehnogas” Laktaši (2,5 miliona KM).

Poduzeća “Krajina GP” (dva milijuna KM), Prvo penzionersko MKD (1,49 milijuna KM), Brčko plin penzioner MKD (1,5 milijuna KM), “Fratello Trade” (175.647 KM), “Plin promet” (146.133 KM) i “ Romanijaputevi” Sokolac (117.770 KM).

Iz ovih podataka vidljivo je da je i prošle godine nastavljen trend iz ranijih godina te da je broj dioničkih društava koja isplaćuju dividendu vrlo mali. Direktor Banjalučke burze Milan Božić kao jedan od razloga za to navodi činjenicu da većina kompanija ne posluje pozitivno.

“Prošle godine struktura dioničkih društava koja su isplaćivala dividendu nije se značajnije mijenjala.

“Većina dioničkih društava ne ostvaruje dobit, dok se samo dio profitabilnih društava odlučuje za isplatu dividende dioničarima, dok se ostala društva odlučuju za primanje depozita za poslovanje”, rekao je Božić.

Komentirajte prvi

New Report

Close