S radom počeo rudnik koji će donijeti procvat Vareša

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2024. u 21:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Mali broj rudara zapravo će biti pod zemljom, dok će većina upravljati strojevima ispod zemlje.

Ovih dana je s radom počeo rudnik Rupice britanske kompanije Adriatic Metals BiH u Tisovcima kod Vareša. U rudniku će se kopati rude cinka, barita i olova, a mnogi očekuju da će početak rada rudnika značiti i preporod samog grada Vareša.

Iako su tijekom istraživanja pronađene naslage zlata i srebra bakra, fokus će biti na cinkovom baritu i olovu. Riječ je o investiciji Adriatic Metalsa iz Velike Britanije, koja je koštala više od 400 milijuna maraka.

Očekuje se da će tvrtka do 2050. godine od samog rudnika zaraditi oko pet milijardi maraka..

Premijer Nikšić je, obraćajući se nazočnima, izrazio zadovoljstvo što su ovom otvaranju uz građane Vareša prisustvovali predstavnici federalne, kantonalne i lokalne vlasti, te diplomatskog kora, te da su svi prepoznali značaj projekta i došao podržati početak rada rudnika.koji, kako je naglasio, puno znači za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Ovaj projekt značajno utječe na bruto društveni proizvod cijele BiH. Zahvalan sam čelnim ljudima Adriatic Metalsa BiH, Paulu Croninu i Saneli Karić, koji su vodili tvrdoglavu, nadljudsku bitku s administrativnim preprekama. Zadovoljan sam što lokalna zajednica, kao i vlade Zeničko-Dobojskog kantona i Federacije BiH su prepoznale i učinile sve da se ovaj projekt privede kraju i da danas obilježimo početak radova”, kazao je premijer Nikšić.

U samom rudniku radi 270 ljudi, a 600 je usko vezano uz rad u rudniku. Kako je kazao načelnik Marošević, polovina tih ljudi živi u Varešu.

Mali broj rudara zapravo će biti pod zemljom, dok će većina upravljati strojevima ispod zemlje.

Tvrtka je pojasnila da Europa hitno treba ključne metale iz lokalnih izvora kako bi podržala tranziciju čiste energije prema Net Zero – uključujući cink, srebro i bakar, kako je navedeno u Zakonu o kritičnim sirovinama EU-a (CRMA) iz 2023., koji je potvrdila Europska komisija u prosincu 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close