Ryanair najzaslužniji za nadolazeće rekordno ljeto sarajevske zračne luke

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Najveća zračna luka u Bosni i Hercegovini imat će dvanaest najavljenih novih linija i više od 1,6 milijuna sjedala u prodaji između 31. ožujka i 26. listopada.

Sarajevska zračna luka očekuje svoju rekordno najprometniju ljetnu sezonu, s dvanaest najavljenih novih linija i više od 1,6 milijuna sjedala u prodaji između 31. ožujka i 26. listopada.

Ryanair ovog ljeta debitira u zračnoj luci sa šest odredišta, dok će Air Arabia i Aegean Airlines obnoviti svoje izravne letove za Sharjah i Atenu nakon nekoliko godina.

Subvencije Kantona Sarajevo
Turski avioprijevoznik SunExpress, koji danas ulazi na tržište Bosne i Hercegovine letovima iz Antalije, tokom ljeta će početi sa radom iz Izmira. Pegasus Airlines će povećati svoju prisutnost u Sarajevu novim letovima iz Antalije, dok će Flyadeal iz Saudijske Arabije i SAS Scandinavian Airlines pokrenuti sezonske linije iz Džede i Kopenhagena. Većina novih ruta bit će subvencionirana od strane Turističke zajednice Kantona Sarajevo, piše Ex-Yu Aviation News.

Sarajevska zračna luka ovog ljeta ima ukupno 1.636.428 sjedala na redovnim dolaznim i odlaznim letovima zajedno. To predstavlja povećanje od 30,3% u odnosu na prošlo ljeto i poboljšanje od 14,3% u odnosu na 2022. godinu, koja je bila najprometnije ljeto do sada, kada je Wizz Air imao bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Tijekom ljeta Turkish Airlines bit će najveći prijevoznik s nešto više od 200.000 sjedala, a slijedit će ga lokalni konkurent Pegasus Airlines, a zatim Austrian Airlines. Novi sudionik Ryanair bit će šesti najveći zračni prijevoznik na temelju raspoloživog kapaciteta s 96.178 sjedala, iza Wizz Air Abu Dhabija i Flydubaija.

Ozbiljni planovi Ryanaira

U početku neće imati bazu u Sarajevu. Kada uspostave bazu, tada će direktno zaposliti tehničare, pilote i kabinsko osoblje.

Od svih zračnih prijevoznika koji ove godine otvaraju nove linije za Sarajevo, Ryanair ima najveće aspiracije za budući razvoj u gradu, s ciljem da preveze 200.000 putnika samo tijekom prve godine poslovanja.

“Ryanair je jedini zračni prijevoznik koji može ostvariti brzi rast u Bosni i Hercegovini – oštra suprotnost konkurentskim zračnim prijevoznicima koji nastavljaju ukidati rute i smanjivati kapacitete.”, izjavio je nedavno Ryanairov glavni komercijalni direktor, Jason McGuinness.

Dodao je kako je njihova odluka da se jače pozicioniraju u Sarajevu strateškog karaktera. “Mislim da je Sarajevo uvijek predstavljalo prazninu u našoj mreži i uvijek smo imali želju letjeti iz Sarajeva, ali su troškovi bili previsoki. Ne zanimaju nas kratkoročni dogovori i poslovi. Ove nove rute samo su početak.

Tijekom razgovora s upravom zračne luke i vladinim ministrima rekao sam da je Ryanair tu da raste. Želimo se širiti u Sarajevu. U početku nećemo imati bazu u Sarajevu. Kada uspostavimo bazu, tada ćemo direktno zaposliti tehničare, pilote i kabinsko osoblje. Još nismo u toj fazi, ali radimo na tome”.

Na temelju neizravnog protoka putnika, najprometnija neposlužena odredišta iz Sarajeva, nakon što se isključe nadolazeće nove linije, su Ankara, Amsterdam, Pariz i Bruxelles. 

Komentirajte prvi

New Report

Close