Ruski plin u FBiH skuplji za 23,3%, RS ne mijenja cijene

Autor: Poslovni.hr , 17. srpanj 2022. u 21:59
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Iz Energointvesta su rekli da se cijene prirodnog plina usklađuju tromjesečno, a na temelju promjena cijena koje određuje Gazprom Export.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, izjavio je da je vlada FBiH usvojila Informaciju o povećanju cijene plina za treće tromjesečje 2022. godine koju je dostavio Energoinvest.

“Usvojena je odluka o povećanju cijene plina za 23,3%. Riječ je o izravnom zahtjevu, odnosno povećanju cijene od Gazproma prema Energoinvestu, koji je tražio hitnu korekciju od Federalnog ministarstva trgovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije”, rekao je Džindić, prenosi agencija Fena. Tako je vlada FBiH donijela odluku kojom se daje suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distribucijske tvrtke na području FBiH, s početkom od 1. srpnja 2022. godine, a koja iznosi 998 KM (505 eura) za 1000 kubičnih metara plina. U tu cijenu prirodnog plina nije uračunat PDV.

Iz Energointvesta su rekli da se cijene prirodnog plina usklađuju tromjesečno, a na temelju promjena cijena koje određuje Gazprom Export, prenosi portal Klix.

“Budući da je ruski dobavljač Gazprom Export povećao cijene plina pozivajući se na promjene u kretanju cijena naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, navedena promjena je rezultirala zahtjevom Energoinvesta vladi FBiH za povećanjem cijene prirodnog plina”, objasnili su iz sarajevske kompanije. Iz Energoinvesta ističu da je povećanje cijene plina bilo nužno “jer je pored traženog povećanja cijene koje se uvijek izražava u američkim dolarima došlo i do značajnog pada vrijednosti eura u odnosu na dolar”. Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, rekao je za RTRS da plin u Republici Srpskoj nije poskupio, te da će se pratiti kretanja cijena na burzi u sljedećem razdoblju, prenosi Glas Srpske. Elek je objasnio da Republika Srpska ima izravan plinski aranžman s Rusijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close