Rusi otvorili više od 2.000 tvrtki u Srbiji, ovo su im glavni biznisi, a čini se da kreće i novi veliki val

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2023. u 11:30
Foto: Pixabay

Što se tiče zakupa, primjetan je velik rast potražnje jer sve više europskih kompanija koje su radile u Rusiji, svoje zaposlene alocirali u Srbiju.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, po beogradskim kuloarima pročulo se da pojedini timovi šire kapacitete i dovode radnike iz Rusije, piše B92.

Sada, kruže priče da ih je i zbog sukoba u Izraelu više. Da stiže i novi val Rusa u Srbiju, navodi jedna od grupa na društvenim mrežama, prenosi Blic. Navodno, neki novi Rusi raspituju se za smještaj i poslove u Srbiji, i to ponajviše iz sukobom pogođenog Izraela.

“Jasno je da je trač istina, odnosno, da pojedine kompanije sele svoje biznise i da im je Srbija jedna od top destinacija”, piše list. Dosta je onih koji su počeli otvarati restorane. Tako, ne iznenađuje to što su jelovnici odavno već i na ruskom jeziku u centru prijestolnice. Osim ugostiteljskih objekata, otvaraju i restorane brze hrane te prodaju burgere.

Rusi otvorili više od 2.000 tvrtki u Srbiji

To potvrđuju i posljednji podaci Agencije za privredne registre (APR). Kako su rekli u APR, na u Registru privrednih subjekata, koji vodi Agencija za privredne registre, trenutno je registrirano 2.129 aktivnih tvrtki čiji su osnivači, odnosno vlasnici udjela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije.

Od tog broja, nema evidencija o konkretnim ulaganjima, ali ako je suditi prema registriranim djelatnostima, najveći broj tvrtki ima registriranu pretežnu djelatnost. To su uglavnom, kako su rekli iz APR, nespecijalizirana trgovina na veliko, računalno programiranje i konzultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Zatim, tu su i konzultantske djelatnosti u oblasti informacijske tehnologije, restorani i pokretni ugostiteljski objekti…

Podsjetimo, a kako potvrđuje i APR, u Srbiji, postupak registracije tvrtke je isti kako za domaća, tako i za strana fizička i pravna lica.

Agenti za nekretnine kažu da je imućnijim ruskim i ukrajinskim IT stručnjacima, prijestolnica Srbije postala privlačna lokacija za život. Što se tiče zakupa, primjetan je velik rast potražnje jer sve više europskih kompanija koje su radile u Rusiji, svoje zaposlene alocirali u Srbiju. Međutim, njihovi podaci ne govore da se ovog mjeseca povećala potražnja za takvom vrstom usluge. Bar ne još.

Koje biznise Rusi otvaraju u Srbiji

  • Računalno programiranje
  • Nespecijalizirana trgovina na veliko
  • Konzultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem
  • Konzultantske djelatnosti u području IT
  • Ugostiteljstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close