Rusi opet dokapitalizirali Optima grupu

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2021. u 22:00
Rafinerija u Brodu nije proizvela niti jednu litru goriva od havarije 2018. /Ivica Galović/PIXSELL

Optima grupa upravlja Rafinerijom nafte Brod, Rafinerijom ulja Modriča te lancem benzinskih crpki Nestro Petrol.

Ruski Neftegazinkor dokapitalizirao je sa 100 milijuna eura Optima grupu, kompaniju koja upravlja privatiziranom naftnom industrijom Republike Srpske, piše portal Capital.ba.

Ovo je drugi put u nepune dvije godine da Rusi dokapitaliziraju tu kompaniju, nakon što su u srpnju 2019. godine prikazali povećanje kapitala od gotovo 500 milijuna KM (oko 255 milijuna eura).

Nakon nove dokapitalizacije osnovni kapital kompanije povećan je sa 485,277.732 na 680,860.732 maraka.

Optima grupa upravlja cjelokupnom naftnom industrijom u Republici Srpskoj kroz Rafineriju nafte Brod i Rafineriju ulja Modriča, a imaju i lanac benzinskih crpki Nestro Petrol.

Rusi ubacuju novac u kompaniju kojoj su oni jedini vlasnici, umjesto da to rade kroz dokapitalizaciju rafinerija i lanca benzinskih crpki, kao što to, na primjer, radi Gazprom u Srbiji kroz ulaganja u NIS, objašnjava portal.

Prihodi značajno smanjeni

Rafinerija u Brodu već dvije i pol godine nije proizvela niti jednu litru goriva zbog havarije iz 2018. godine.

Iako su godinama gomilali gubitke, za prvih šest mjeseci 2020. godine prijavili su dobit od 38,5 milijuna maraka. Ipak, njihov akumulirani gubitak zbog lošeg poslovanja veći je od 700 milijuna KM (oko 357 milijuna eura).

Akumulirani gubitak lanca benzinskih crpki Nestro Petrol, dosegnuo je 7,3 milijuna maraka, nakon što je ta kompanija na kraju prošle godine iskazala gubitak od 1,77 milijuna KM. Iz financijskog izvješća te kompanije za prošlu godinu vidi se da su im prihodi, ali i rashodi, značajno smanjeni u odnosu na 2019. godinu.

Ukupni prihodi tog lanca benzinskih crpki lani su bili 176,2 milijuna KM, dok su godinu ranije ostvarili 248,1 milijun maraka prihoda. Rashodi su sa 243,3 milijuna maraka u 2019. prošle godine smanjeni na 173,9 milijuna maraka.

Kompanija je zadržala jednaki broj radnika i na kraju prošle godine bilo ih je 612.

Utjecaj korona krize

Rafinerija ulja Modriča smanjila je lani neto gubitak za 7,04 milijuna KM, na ukupno 4,2 milijuna KM, sa 11,2 milijuna KM gubitka u 2019. godini, objavio je portal Profitiraj.ba.

Na negativan poslovni rezultat Rafinerije ulja Modriča značajno je utjecao smanjeni obujam poslova zbog korona krize, što je posebno bilo izraženo u drugom i trećem tromjesečju prošle godine.

Zbog smanjenog obujma posla u Rafineriji Modriča bilo je i otpuštanja radnika, pa ih je na kraju 2020. bilo ukupno 264 ili 67 radnika manje nego godinu ranije.

Ukupni prihodi bili oko 12,06 milijuna KM i manji su za 9,1 posto ili za 1,2 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu.

U 2020. godini smanjeni su i ukupni rashodi Rafinerije ulja Modriča za 7,97 milijuna KM, na 15,85 milijuna KM.

Ekonomist Zoran Pavlović kaže kako je dokapitalizacija jedna od opcija kako bi kompanija izbjegla stečaj i spasila imovinu.

“Očito su vlasnici, tko god da jesu, morali osigurati novac. Kada imate kompaniju koje pravi gubitke za vlasnika postoje dvije opcije. Jedna je da se ide u stečaj, a druga da iz svog džepa izvadi novac ili ga negdje posudi i s njim izmiri obveze”, kaže Pavlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close