Rusi jedini zainteresirani za preuzimanje Petrohemije iz Pančeva

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2021. u 22:00
Prošlu godinu Petrohemija je završila u plusu/Pixabay

Za stjecanje 90 posto vlasničkog udjela strateški ulagač treba bivšeg gubitaša dokapitalizirati sa 150 milijuna eura.

Rok za prijavu za dokapitalizaciju pančevačke Petrohemije istekao je, a Ministarstvo gospodarstva još nije priopćilo je li se netko prijavio. Zna se da je Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u vlasništvu ruskog Gazpromnjefta, otkupila natječajnu dokumentaciju, piše Politika.

No to Ruse ne obvezuje da upute službenu ponudu za stjecanje 90% vlasničkog udjela u Petrohemiji tako što će je dokapitalizirati sa 150 milijuna eura.

Da su Rusi u igri potvrdio je prije nekoliko dana i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kada je poslije sastanka sa Sergejom Lavrovom, ruskim ministrom vanjskih poslova, rekao da se do kraja godine očekuje rješenje za Petrohemiju.

“Ušli smo u razgovore oko Petrohemije. Nadam se da ćemo do kraja godine sve dogovoriti, tamo poslije 15. studenoga. Zahvalan sam i NIS-u na doprinosu proračunu zemlje i ukupnoj gospodarskoj aktivnosti Srbije”, istaknuo je Vučić.

Novica Kocić, predsjednik samostalnog sindikata Petrohemije, kaže da sindikat sudjeluje u komisiji za provođenje javnog poziva za pronalaženje strateškog partnera, ali ih Ministarstvo gospodarstva još nije pozvalo.

Gradnja tvornice polipropilena

Natječaj za strateškog partnera raspisan je u rujnu, a prema zadanim uvjetima strateški ulagač može biti domaća ili strana pravna osoba, ali u postupku privatizacije nije dopušteno sudjelovanje konzorcija.

1306

radnika bilo je zaposleno u Petrohemiji na kraju 2020. godine

Od budućeg strateškog partnera traži se da se kao svojom poslovnom djelatnošću, u razdoblju od najmanje tri uzastopne poslovne godine koje prethode godini objave javnog poziva za privatizaciju Petrohemije, pretežno bavio proizvodnjom plastičnih masa u primarnim oblicima ili proizvodnjom nafte i naftnih derivata.

Zatim, da je ostvario poslovni prihod od najmanje 1,2 milijarde eura u svakoj od posljednje tri poslovne godine, kao i poslovnu dobit. Od strateškog partnera očekuje se i da izgradi tvornicu polipropilena.

Kada je riječ o broju radnika, u zaključku vlade Srbije o raspisivanju javnog poziva za strateškog partnera navedeno je da se u prvoj godini neće moći otpustiti više od 5% radnika, što je broj osoba koji će umirovljenjem napustiti kompaniju.

Država ima 75,2% dionica

Srbija se obvezala MMF-u da će pronaći kupca za jedinog proizvođača petrokemijskih proizvoda u zemlji, i na to je ta financijska institucija podsjeća u svakom izvješću.

U Petrohemiji je na kraju 2020. bilo zaposleno 1306 radnika. Provođenjem tzv. unaprijed pripremljenog plana reorganizacije dugovi Petrohemije pretvoreni su u vlasničke udjele.

Država u toj kompaniji ima 75,2% dionica, NIS 20,85%, Lukoil 3,08%, Dioničarski fond 0,58% i Beogradska banka 0,2%.

Na kraju 2018. Petrohemija je ostvarila dobit od 37,9 milijuna dinara (oko 311.000 eura), ali je kraj 2019. dočekala s gubitkom od 2,2 milijarde dinara (oko 18 mil. eura).

Prošlu godinu završila je u plusu, s dobiti od 160 milijuna dinara (oko 1,3 mil. eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close