Rudnik mrkog ugljena Banovići ostvario dobit, a radnici dobili nagradu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2020. u 21:59
Planom je predviđena proizvodnja 1,7 milijuna tona ugljena/PD

Radnici su za Dan rudara 21. prosinca dobili i tzv višak, odnosno nagradu, što je zahvala za rad i zalaganje.

Proizvodnja ugljena u Rudniku mrkog ugljena Banovići (BiH) ove godine dosegla je 93 posto od planiranog, što je vrlo dobar rezultat zbog pandemije koronavirusa. Proizvodnja jalovine ove je godine veća od planirane, izvještava RTV Slon.

“S jalovinom smo postigli oko 104 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvareno 89 posto. Proizvodnja ugljena prošle je godine bila 90 posto. Uspjeli smo stabilizirati kompaniju, napraviti pomake i financijske i proizvodne”, kaže Fadil Kudumović, direktor RMU Banovići.

Planom je predviđena proizvodnja 1,7 milijuna tona ugljena, a jalovine 12 milijuna prostornih metara. Sisecam Soda Lukavac i Alumina Zvornik, veliki kupci ugljena, smanjili su potražnju zbog manjeg obujma posla, ali to nije utjecalo na ukupnu prodaju ugljena. Sljedeće godine očekuje se normalizacija u tim kompanijama i planirana isporuka ugljena.

“Već smo ugovorili dodatne količine za sljedeću godinu, a očekuje se da će gospodarstvo početi s radom”, ističe Kudumović.

U Rudniku Banovići ove godine ostvarena je dobit od milijun KM (oko 511 tisuća eura), te su na temelju kolektivnog ugovora povećane plaće radnicima za oko osam posto. Nakon potpisivanja kolektivnog ugovora u ožujku, povećana je satnica radnika. Radnici su za Dan rudara 21. prosinca dobili i tzv višak, odnosno nagradu, što je zahvala za rad i zalaganje.

Komentirajte prvi

New Report

Close