RS za ulazak Bosne i Hercegovine u Otvoreni Balkan, a FBiH protiv

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2022. u 22:00
Prehrambeni proizvod iz BiH teško može biti konkurentan sjevernomakedonskom proizvodu, koji gotovo isti dan stiže na tržište/Shutterstock

Regionalna inicijativa u kojoj sudjeluju Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija donosi korist gospodarstvu zbog slobodnog protoka poljoprivrednih proizvoda te jedinstvene radne dozvole.

Članicama inicijative Otvoreni Balkan – Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, kako stvari stoje, uskoro se neće pridružiti Bosna i Hercegovina.

U poslovnoj zajednici smatraju to propuštenom prilikom za lakši plasman proizvoda iz BiH u ostale države te zajednice, pišu Nezavisne novine. To što je BiH zasada zatvorila vrata Otvorenom Balkanu tumači se političkom odlukom.

Otpor bošnjačkih političara
U BiH nema konsenzusa oko inicijative Otvoreni Balkan, jer joj pola države ne želi pristupiti, strahujući od preuzmanja tržišta drugih zemalja. Dok RS želi u inicijativu, Federacija BiH poziva na Berlinski proces, koji predviđa zajedničko regionalno tržište, objašnjava DW.

“Umjesto što lansiramo ideje o novim inicijativama, treba implementirati ono što već imamo usvojeno kao inicijative. Zašto se to ne realizira, a govori se o nekim novim incijativama”, rekao je ranije Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

U RS, međutim, Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, ističe da je riječ o inicijativi koja donosi znatne olakšice za poduzetnike putem komunikacija, otvorenog tržišta i drugog.

U BiH, podsjeća, nikad nije bilo ozbiljne analize koristi koje donosi Otvoreni Balkan, već je ta ideja uvijek bila odbijena od bošnjačkih političara, dok su poduzetnici u FBiH za to da se BiH što prije pridruži toj zajednici, ali ne smiju dignuti glas.

“Koristi koji se odnose na npr. slobodan protok poljoprivrednih proizvoda, te jedinstvene radne dozvole, mi ne možemo koristiti, za razliku od Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, između kojih je već povećan obujam vanjskotrgovinske razmjene”, rekao je Račić za Nezavisne novine.

Dodao je da su, istovremeno, u BiH ostale na snazi carinske barijere, što znači i zadržavanje na granicama. “Naš prehrambeni proizvod teško može biti konkurentan sjevernomakedonskom proizvodu, koji gotovo isti dan stiže na tržište. Velika je razlika kada kamion dva dana putuje u Srbiju, ili za dan ode i vrati se. Troškovi transporta su dvostruki”, upozorio je Račić.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da je Otvoreni Balkan više politička nego ekonomska tema. Incijativa ima dobre i loše strane. Kako ističe, ukidanje carinskih barijera uvijek je dobro za gospodarstvo.

Šteta za neke tvrtke
“Međutim, uvijek je u tom ukidanju barijera u prednosti one gospodarstvo koje je jače. Tako da nije čudno da je ta inicijativa krenula iz Srbije, jer Srbija trenutačno ima vjerojatno najjače gospodarstvo na Balkanu i njoj odgovara da ima razmjenu i robe i ljudi. Što je veće tržište i sve tvrtke na tom tržištu su jače. Tako da bi sigurno i neke naše tvrtke imale koristi, a neke vjerojatno i štetu”, rekao je Trivić.

Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže da je Otvoreni Balkan proces, te da postoje države koje su hrabro ušle u tu aktivnost, dok ostale na to gledaju s oprezom.

Radovan Višković, predsjednik vlade Republike Srpske, izjavio je prije nekoliko dana da je Otvoreni Balkan šansa za BiH koju koči politički vrh FBiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close