RS-u za mjesec dana na naplatu dolazi 400 milijuna KM obveznica

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2023. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Iz Vlade tvrde da su spremni za isplatu te da su sredstva planirana u proračunu.

Ostalo je nešto više od mjesec dana do trenutka kada će bh. entitetu RS dospijevaju obaveze s Bečke burze i kada će morati platiti dug od gotovo 400 milijuna maraka.

Obveznice koje su prodane na Bečkoj burzi dospijevaju 28. lipnja, a iz Vlade RS-a tvrde da su spremni za to te da su sredstva za isplatu planirana u proračunu tog entiteta.

Proračun stabilan
“Mi ćemo taj dug otplatiti kako je i planirano, odnosno 28. lipnja, i nastavit ćemo normalno raditi i to je ono što smo planirali u proračunu”, rekla je za RTRS ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović.

Ustvrdila je da RS ima veliki potencijal u energetici, kao i da se u narednom periodu očekuju ulaganja u tu oblast. “Jedna od prvih investicija je početak izgradnje hidroelektrane ‘Dabar’ i to je veliki projekt. Gradi se i hidroelektrana ‘Bistrica’ kod Foče, a zainteresirani smo i za solarnu energiju”, tvrdi Vidović.

Ona tvrdi da javni dug ovog entiteta iznosi 34,7 posto, te da je trenutno zaposleno više od 290.000 radnika. Izravni porezi rastu za 16 posto, ali su neizravni porezi znatno niži i postoji nekoliko stvari zbog kojih je republički proračun dobio manje sredstava, ali i lokalne zajednice”, rekao je Vidović.

Kazala je da su za četiri mjeseca ove godine, zbog povećanja proračuna BiH i izmjena Zakona o akcizama na duhan, općine u RS-u dobile 17 milijuna KM manje PDV-a, a republički proračun 46,5 milijuna KM. Zaključila je da se sve to neće odraziti na redovne isplate iz republičkog proračuna, kao i da se uvijek mogu tražiti alternativni izvori kroz uštede, koje su, prema njenim riječima, napravljene još od vremena pandemije koronavirusa.

6,58

milijardi eura iznosi ukupni javni dug BiH, a 48 posto otpada na Republiku Srpsku

Govoreći o aukciji trezorskih zapisa, Vidović je kazala da Vlada RS-a ima otkup, odnosno otplatu za trezorske zapise od 50 milijuna KM, a najavljena je i prodaja 25 milijuna KM, što je, kako je ustvrdila, “normalna” situacija koja je planirana i zamišljena u proračunu”.

Sve u svemu, posao s obveznicama na Bečkoj burzi i otplata tog duga jedan je od najvećih izdataka kada je u pitanju ova godina, pogotovo kada znamo da je Vlada ovog entiteta dala ozbiljne garancije.

Naime, postoji klauzula koja je definirala da će izdavatelj obveznica u slučaju da nije u mogućnosti isplatiti novac imateljima obveznica imati pravo plijeniti bilo koju tvrtku ili firmu u kojoj je većinski vlasnik država, uz minimalnu naknadu. udio od 51 posto.

Ozbiljan dug
Republika Srpska se posljednjih godina prekomjerno zaduživala, i tek dolazi period kada će taj dug sjesti na naplatu. U 2022. godini na različite načine zadužila se za oko 700 milijuna konvertibilnih maraka, četiri puta više nego što se u istom razdoblju zadužila Federacija BiH.

Prema dostupnim informacijama, javni dug Bosne i Hercegovine na dan 31. prosinca 2021. dosegao je razinu od 12.82 milijarde konvertibilnih maraka, ili 6,58 milijardi eura. Od toga se na Federaciju BiH odnosilo 51,08 posto, a Republiku Srpsku 48,04 posto.

Ako se uzme u obzir da unutar Republike Srpske živi trećina stanovništva BiH, a na nju otpada skoro pola duga, za taj entitet je situacija daleko gora nego u Federaciji. Javni dug po stanovniku RS-a je otprilike dva puta veći nego u Federaciji BiH, pšisdao je nedavno hrvatski portal Index.

Komentirajte prvi

New Report

Close