RS u Washingtonu izgubila arbitražni spor sa slovenskom tvrtkom Viadukt

Autor: Poslovni dnevnik , 24. travanj 2022. u 22:00
HES Vrbas raskinuo je ugovor nakon što je vlada RS dodijelila koncesiju za izgradnju HE Bočac 2 koja onemogućava izgradnju HE Krupa/Shutterstock

Riječ o konačnoj sudskoj odluci za koju ne postoji pravni lijek, odnosno pravo žalbe, što znači da će Republika Srpska morati isplatiti 45 milijuna eura za odštetu i troškove arbitraže.

Republika Srpska izgubila je spor pred arbitražnim sudom u Washingtonu po tužbi slovenske kompanije Viadukt nakon jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidroelektrana na rijeci Vrbas.

Ova informacija potvrđena je portalu Capital.ba iz više izvora koji su naveli da će RS morati platiti ukupno 45 milijuna eura odštete i arbitražnih troškova.

Sugovornici portala objašnjavaju da je riječ o konačnoj arbitražnoj odluci za koju ne postoji pravni lijek, odnosno pravo žalbe.

Banjalučka peticija
Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je HES Vrbas, koji je trebao graditi hidroelektrane na Vrbasu, u listopadu 2015. uputio vladi RS odštetni zahtjev od 46 milijuna KM (oko 23,5 mil. eura) zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenski Viadukt, pokrenuo je zahtjev za arbitražu s Bosnom i Hercegovinom u Washingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 milijuna eura vlada RS je s HES Vrbas potpisala 2004., a ugovorom je bila planirana izgradnja hidroelektrana Krupa i Banja Luka-Niska.

Međutim, godinu dana kasnije oko 20.000 građana Banja Luke potpisalo je peticiju protiv tog projekta, a budući da se on deset godina nije realizirao, ugovor je raskinut u rujnu 2015. godine.

Slovenci su prije pokretanja arbitraže nudili nagodbu vrijednu samo nekoliko milijuna eura, ali su u vladi Republike Srpske to odbili, smatrajući kako je pravda na njihovoj strani.

Budući da dogovora nije bilo Viadukt je 2016. godine pokrenuo postupak i zatražio odštetu od oko 100 milijuna maraka (oko 51 mil. eura).

Godinu dana kasnije vlada RS potpisala je s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine sporazum kojim se obvezala da će platiti sve troškove arbitražnog postupka.

Republiku Srpkoj u ovom sporu zastupao je odvjetnički ured Karanović i Nikolić, a Viadukt odvjetnički ured Baroš iz Banja Luke.

Odvjetnici nisu željeli komentirati odluku iz Washingtona. No, iz odvjetničkog ureda Baroš ranije su rekli da je HES Vrbas raskinuo ugovor nakon što je vlada RS dodijelila koncesiju za izgradnju HE Bočac 2 koja onemogućava izgradnju HE Krupa.

Isključeni pravobranitelji
Vlada RS je s Hidroelektranama na Vrbasu u svibnju 2014. zaključila ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje male HE Bočac 2 na rijeci Vrbas, a izvođač radova je tvrtka Integral inženjering.

Zanimljivo je da je Pravobraniteljstvo RS bilo isključeno iz ovog procesa jer prema zakonu iz 2017. nema pravo zastupati javna poduzeća i ustanove u ovakvim i sličnim postupcima.

Najveće zasluge što su odvjetnici preuzeli te izuzetno unosne poslove pripadaju Darku Banjcu, tada zastupniku Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini RS, a danas odanom koalicijskom partneru vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika, koji je i trenutačni srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Naime, on je predložio amandman i tako spriječio Pravobraniteljstvo da djeluje i štiti imovinu RS, što im je posao za koji ih plaćaju građani, objašnjava portal Capital.ba.

Komentirajte prvi

New Report

Close