RS postavlja 50.000 malih solarnih elektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 09. kolovoz 2022. u 22:00
Elektroprivreda Republike Srpske osigurat će inicijalna sredstva za postavljanje malih solarnih elektrana/D. Jaramaz/PIXSELL

Program je predložilo Ministarstvo energetike i rudarstva RS.

Vlada Republike Srpske usvojila je program kojim je predviđeno postavljanje 50.000 malih solarnih elektrana na stambenim i poslovnim objektima diljem tog BiH entiteta, ukupne snage oko 250 megavata.

Program je predložilo Ministarstvo energetike i rudarstva RS, a provodit će ga državna kompanija Elektroprivreda Republike Srpske, koja će osigurati i potrebna inicijalna sredstva za postavljanje malih solarnih elektrana, navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

Program će se realizirati putem javnih poziva koji će biti otvoreni za sva kućanstva i poslovne subjekte u Republici Srpskoj, rekli su iz Ministarstva energetike i rudarstva i dodali da će sve potrebne informacije biti dostupne u sljedećem razdoblju.

Ovim programom Ministarstvo energetike i rudarstva, koje je zaduženo za provođenje energetske strategije RS, nastavlja poticanje i razvoj projekata zelene energije, navodi se u priopćenju.

Elektroprivreda Republike Srpske u svibnju ove godine u sklopu pilot projekta potpisala je ugovore s 10 prosumera (kupaca – proizvođača) u Trebinju. Odlučeno je da se solarne elektrane postave na krovovima objekata na lokaciji naselja Vinogradi, zbog povoljnog položaja i velike izloženosti suncu.

Komentirajte prvi

New Report

Close