Rosatom i Srbija gradit će centar za nuklearnu medicinu

Autor: Poslovni dnevnik , 09. prosinac 2021. u 22:01
Foto: Pixabay

Tijekom sljedeće tri godine u Srbiji će biti izgrađen centar za nuklearnu medicinu na temelju ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lijekova.

Vlada Srbije i ruska državna kompanija Rosatom potpisali su jučer Generalni okvirni sporazum o izgradnji centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog poduzeća koje će realizirati taj projekt na području Srbije.

Sporazume su, uoči posjete Ane Brnabić, predsjednice srpske vlade Moskvi, potpisali Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, predsjednik Međuvladinog komiteta za suradnju s Rusijom i Jevgenij Pakermanov, predsjednik Rosatom Overseasa.

Tijekom sljedeće tri godine u Srbiji će biti izgrađen centar za nuklearnu medicinu na temelju ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lijekova.

Popović je rekao da ti sporazumi vraćaju Srbiju na kartu europskih država koje imaju kapacitete za znanstvena istraživanja u području nuklearnih tehnologija.

“To će podići spremnost Srbije u području medicine, znanosti, istraživanja, a već sada imamo zahtjeve iz susjednih zemalja da zajedno s našim znanstvenicima koriste kapacitete tog centra”, rekao je Popović.

Aleksej Lihačev, glavni direktor Rosatoma, izrazio je zadovoljstvo time što su zajedno sa srpskim partnerima određeni konkretni koraci, kao i preliminarni rokovi realizacije projekta.

On je objasnio da će Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu građanima Srbije učiniti pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmjerenu prije svega na rješavanje onkoloških problema.

“U budućem centru proizvodit će se radioizotopi koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, kao i legirani silicij, pružat će se i usluge za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka”, objasnio je Lihačev.

Pakermanov je dodao da će u sklopu zajedničke kompanije sa srpskom stranom biti pokrenuta suvremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i liječenje različitih bolesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close