Rio Tinto želi se vratiti u Srbiju i otvoriti pred izbore zabranjeni rudnik litija

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2022. u 07:00
Foto: pixabay

Premijerka Ana Brnabić nakon velikih prosvjeda građana rekla je da je na projekt Jadar stavljena točka, ali je predsjednik Aleksandar Vučić poslije izbora izjavio kako je bilo pogrešno zaustaviti Rio Tinto.

Britansko-australska kompanija Rio Tinto želi ponovno otvoriti pregovore o projektu Jadar, izjavio je na godišnjem skupu dioničara Simon Thompson, izvršni direktor i predsjednik rudarskog diva. Dodao je da je projekt vrijedan 2,4 milijarde dolara bio blokiran uoči nedavnih izbora u Srbiji, ali da kompanija od njega nije odustala.

Građani trebaju informacije

“Nadamo se da ćemo moći razgovarati o svim opcijama s vladom Srbije sada kada izbori nisu na putu”, rekao je Thompson, sugerirajući da je do zabrane otvaranja rudnika litija došlo iz političkih razloga, a ne zbog brige za zdravlje građana i zaštitu okoliša, prenosi Danas.

Rudnik litija, koji se koristi u proizvodnji baterija za električna vozila, radio bi 60 godina, otkopalo bi se 9,5 milijuna tona materijala za ekstrakciju litijevog karbonata, borne kiseline i natrijevog sulfata, a najveći broj radnika u 2030. bio bi 526.

Iako je premijerka Ana Brnabić pred izbore tvrdila da je na projekt Jadar stavljena točka, nekoliko dana nakon glasanja Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavom da je odluka o zabrani Rio Tinta bila pogrešna, počeo je pripremati javnost na drukčije rješenje. I ekološke organizacije upozoravale su da iako je povučen prostorni plan kojim je predviđeno otvaranje rudnika, nije bilo signala da se Rio Sava Exploration, ogranak Rio Tinta, povlači s terena. Naprotiv, nastavljeno je knjiženje otkupljene imovine, a stanovnicima oko Loznice stizale su i nove ponude.

“Ta izjava iz sjedišta Rio Tinta daje za pravo onima koji su sumnjali da je odluka vlade bila konačna. Ipak, o tome će odlučiti resorno ministarstvo i vlada jer oni daju dozvole. Moje očekivanje je da neće biti nikakvih službenih reakcija iz vlade dok je ona u tehničkom statusu. Građani bi morali dobiti detaljne informacije o tome što je dosad ispunjeno od obveza i što će se uzeti u obzir prilikom donošenja konačne odluke”, kaže Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

2,4 milijarde

dolara vrijedan je projekt Rio Tinta u Srbiji

Dragan Dobrašinović iz pokreta Uspravna Srbija, ističe da se Rio Tinto ne može vratiti u Srbiju jer nikad iz nje nije niti otišao i da je odluka vlade, donesena pod pritiskom prosvjeda zbog otvaranja rudnika u Jadru, bila samo paravan.

“Brzina kojom su tada ukinuli prostorni plan, pokazuje da on jednako brzo, možda i brže, može biti vraćen. Ako država promijeni stav prema otvaranju rudnika, prosvjedi koji su se pokazali kao učinkovita metoda, bit će još radikalniji i snažniji. Usto, sada imamo i mogućnost da se argumenti jasnije čuju preko parlamentarnih stranaka koje su sudjelovale u prosvjedima i izjašnjavale se protiv tog projekta”, objašnjava Dobrašinović.

Žele stručnu raspravu

Prema riječima Save Manojlovića iz pokreta Kreni-promijeni, koji je bio i jedan od organizatora prosvjeda protiv rudnika, apsurd je da Rio Tinto najavljuje kako će početi pregovore o kršenju zakona s vladom koju građani plaćaju da štiti zakone.

“Pred Srbijom su dva puta. Jedan je vladavine prava i očito je da se građani bore za to. Želimo stručnu raspravu i da se uvaži riječ stručnjaka koji su protiv rudnika. Više od 60 akademika, profesora i znanstvenika stalo je iza znanstvenih argumenata. Ako nam vlast i Rio Tinto ukidaju elementarna ustavna prava u institucijama, onda ćemo se boriti za njih na ulici”, kaže Manojlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close