Republika Srpska spremna tužiti BiH zbog blokade izgradnje HE Buk Bijela

Autor: Poslovni dnevnik , 07. rujan 2022. u 22:00
Foto: Pixabay

Ustavni sud BiH utvrdio je da postoje pravne dvojbe oko izdavanja koncesije za zajednički energetski projekt RS i Srbije, te je naložio Komisiji za koncesije BiH da riješi spor, što ona još nije uradila.

Radovan Višković, predsjednik vlade Republike Srpske, rekao je da je RS spremna podnijeti tužbu tešku nekoliko milijardi maraka protiv Bosne i Hercegovine, ako nastavi s blokadom projekta izgradnje hidroelektrane Buk Bijela.

Višković je na Drugoj investicijskoj konferenciji Invest Srpska 2022, koju organizira Investicijsko-razvojna banka (IRB) RS, rekao da bez obzira na opstrukcije i odluke Ustavnog suda BiH, izgradnja HE Buk Bijela ide planiranom dinamikom i da će na proljeće početi izgradnja brane.

Međunarodna arbitraža
Dodao je da bi se ulaganje u tu hidroelektranu, da je danas na mreži i po sadašnjim cijenama struje, otplatilo za tri godine.

“Izgradnja HE Buk Bijela stajat će 500 milijuna KM (oko 255 mil. eura) i ta investicija bi se po sadašnjim cijenama vratila za tri godine. Odluka Ustavnog suda BiH nije jedina koja nije implementirana pa neće biti niti ova.

Ta njihova odluka može biti samo politička, a nikako utemeljena na pravu i pravdi. Taj projekt ide svojom dinamikom, a BiH će, ako je spremna za to, dobiti tužbu tešku nekoliko milijardi KM. Mi smo spremni na to”, poručio je Višković, prenosi portal Capital.

On je rekao da Komisija za koncesije BiH nema nikakve nadležnosti da se bavi koncesijama na području RS.

255

milijuna eura bit će uloženo u izgradnju HE Buk Bijela

U lipnju je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, izrazio nadu da Ustavni sud BiH neće osporiti provođenje projekta izgradnje hidroelektrane Buk Bijela, jer njegovo zaustavljanje može dovesti do međunarodnog spora i arbitraže u kojoj BiH može izgubiti milijarde.

“Nadam se da Ustavni sud BiH, koliko god da je znao donositi pogrešne odluke koje su narušavale odnose i vodile prema nestabilnosti u BiH, neće ovog puta napraviti takvu pogrešku i takvom odlukom kazniti BiH jer tako nešto vodi prema međunarodnoj arbitraži”, rekao je Đokić za RTRS.

On je naveo da je riječ o izuzetno kvalitetnom energetskom projektu koji je u ozbiljnoj fazi razvoja i u koji je uloženo oko 40 milijuna KM (oko 20 mil. eura).

Kako tvrdi Capital, BiH preko Ustavnog suda BiH i Komisije za koncesije pokušava zaustaviti izgradnju te hidroelektrane.

Probili sve rokove
Ustavni sud BiH je nakon zahtjeva 24 zastupnika Predstavničkog doma parlamenta BiH sredinom prošle godine utvrdio da postoji spor povezan s odlukama o koncesijama, odnosno to što je RS dala koncesiju za izgradnju HE Buk Bijela na rijeci Drini u Općini Foča.

Tu hidroelektranu zajedno grade Republika Srpska i Srbija, a zastupnicima iz Federacije BiH bilo je sporno to što koncesiju dodjeljuje RS, a ne institucije BiH, jer je riječ, kako su tvrdili, o međudržavnom projektu.

Nakon što je utvrdio da postoje pravne dvojbe, Ustavni sud je naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor. Kada Komisija to nije uradila u predviđenom roku, dobila je još šest mjeseci da problem riješi, ali još nema pomaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close