Republika Srpska gotovo dvostruko zaduženija od Federacije BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 22. siječanj 2024. u 22:00
Vlada Republike Srpske već ovaj tjedan planira prvo ovogodišnje zaduživanje/Shutterstock

Narodna skupština RS-a je krajem prošle godine usvojila odluke o zaduženju RS-a za 2024. kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti do 1,2 milijarde KM.

Vlada Republike Srpske već ovaj tjedan planira prvo ovogodišnje zaduživanje čime se samo nastavlja priča sa sve većim dugovima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Naime, zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj burzi, putem koje se RS planira zadužiti za 10 milijuna KM.

Utvrđena procedura
Narodna skupština RS-a je krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS-a za 2024. godinu, kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti do 1,2 milijarde KM.

Politička (ne)stabilnost

Dug koji RS mora platiti nije ozbiljan iznos ni za jednu burzu, pa je samo pitanje koliko je stabilna politička situacija po pitanju investitora koji bi taj novac posudili.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. siječnja na Banjalučkoj burzi. Planirani iznos emisije je 10 milijuna KM s rokom dospijeća od šest mjeseci. Bit će to prvi zadatak RS-a u ovoj godini. Prema odluci usvojenoj krajem godine, maksimalni iznos kratkoročnog zaduženja u ovoj godini ne može biti veći od 337 milijuna KM, a maksimalni iznos dugoročnog duga je 951 milijun KM.

Sredstva dobivena dugoročnim zaduživanjem koristit će se u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i jamstvima RS-a za financiranje kapitalnih ulaganja, refinanciranje ukupnog duga ili dijela duga RS-a, plaćanje uvjetnih obveza po osnovi jamstava RS i za financiranje proračunskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo financija procijeni da planirani rashodi trebaju biti veći od iznosa planiranih prihoda, priopćeno je iz Vlade.

Ukupan javni dug RS iznosi oko 6,2 milijarde KM, što je oko 40 posto BDP-a, a iz Vlade ovog entiteta tvrde da RS nema problema s otplatom i da je zaduženost na povijesnom minimumu. Oporba smatra da će se i ove godine nastaviti politika nepromišljenog zaduživanja za krpanje rupa u proračunu.

– Nepromišljeno zaduživanje, kao što je nepromišljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, na primjer, povećati minimalnu plaću u RS. To je umjetna priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

– To stvarno zvuči puno, kad se ovako razmišlja, ali to je opet u okvirima onih normalnih obaveza BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Pogled prema istoku
Zbog priče o sankcijama, podsjeća sugovornik, nije isključeno da će se Vlada okrenuti zemljama Dalekog istoka kada je u pitanju zaduženje na međunarodnom tržištu.

– Dug koji RS mora platiti nije ozbiljan iznos ni za jednu burzu, pa je samo pitanje koliko je stabilna politička situacija po pitanju investitora koji bi taj novac posudili za obveznice, iako je kamata koja je postavljena vrlo atraktivna i vjerujem da će se lako naći investitori – naglašava ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH iznosi oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 milijunau odnosu na RS. No, u odnosu na BDP, zaduženost RS-a je gotovo dvostruko veća od zaduženosti drugog entiteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close