Rekordna 2023. godina za banke u Bosni i Hercegovini

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2024. u 22:00
Foto: Shuttestock

Ukupni prihodi u 2023. godini iznosili su milijardu i 485 milijuna KM.

Kao i u mnogim drugim zemljama Europske unije, ali i regije, poslovanje banaka u 2023. godini bilo je rekordno i u Bosni i Hercegovini. Naime, banke u Bosni i Hercegovini prošle su godine ostvarile izniman profit, odnosno neto dobit od 709 milijuna KM, prenosi BiznisInfo.ba.

Ovo je rekordna zarada bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini. Kako je već i ranije objkavljeno, banke registrirane u Federaciji BiH lani su ostvarile dobit od 520 milijuna KM. Usporedbe radi, banke u Federaciji BiH su u 2022. godini ostvarile neto dobit od 363 milijuna KM, a godinu prije 293 milijuna maraka.

Ukupni prihodi u 2023. godini iznosili su milijardu i 485 milijuna KM. Ukupni izdaci bili su oko milijardu i 17 milijuna kuna. Na ovu dobit plaćeno je oko 43 milijuna KM poreza.

Ukupni prihodi od kamata i sličnih prihoda iznosili su oko 915 milijuna kuna, dok su poslovni prihodi iznosili 658 milijuna kuna. Na području FBiH registrirano je ukupno 13 banaka.

S druge strane, sve banke u Republici Srpskoj, njih osam, lani su iskazale neto dobit u ukupnom iznosu od 189 milijuna KM, pokazuju posljednji podaci Agencije za bankarstvo RS-a.

Kako se navodi u ovim podacima, ova dobit je ostvarena na višoj razini u odnosu na usporedno razdoblje 2022. godine, kada je ostvarena dobit od 139 milijuna KM, pišu Nezavisne novine.

Ukupni bruto krediti iznose 6,1 milijardu KM i veći su za 264 milijuna KM ili 4,6 posto u odnosu na kraj 2022. godine.

Ovi podaci pokazuju da je nastavljen rast bankarskog sektora u našoj zemlji, koji je vrlo likvidan i stabilan, ali i vrlo profitabilan. Banke su prošle godine pružile snažnu podršku građanima, kompanijama i državi – jer su praktično kupovinom vrijednosnih papira (obveznica i trezorskih zapisa) održavale likvidnost entitetskih proračuna, podsjeća BiznisInfo.ba.

Komentirajte prvi

New Report

Close